Cavusoglu na IUS-u: IUS je još jedan most koji obilježava čvrsto prijateljstvo Turkiye i BiH

BiH 17.06.2022, 16:07 17.06.2022, 19:26
Cavusoglu na IUS-u:  IUS je još jedan most koji obilježava čvrsto prijateljstvo Turkiye i BiH
© Balkan News

Ministar vanjskih poslova Republike Turkiye Mevlut Cavusoglu u sklopu svoje dvodnevne posjete prisustvovao je  na ceremoniji dodjele diploma na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu.

Ministar Cavusoglu je u svom obraćanju prenio pozdrave i čestitke svim studentima i osoblju od turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana te istakao kako je Internacionalni univerzitet u Sarajevu još jedan most koji obilježava čvrsto prijateljstvo Turkiye i Bosne i Hercegovine.

- Uvijek se osjećam kao kod kuće kad dođem u Sarajevo. Džamije, mostovi, Baščaršija podjsećaju Turke na njihove rodne gradove. Ova zajednička historija i kultura vode našu budućnost, kazao je turski šef diplomatije.

Turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu obraćajući se diplomantima kazao je kako su oni svojim zalaganjem i marljivim radom uspješno završili svoj akademski put.

- Ima nezaboravnih trenutaka u životu. Znam da je ovo takav trenutak za vas. Možete biti ponosni na svoje postignuće. Kroz život, svaki kraj je novi početak. Nekada uspiješ, nekada i ne, kazao je Cavusoglu i citirao riječi rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Bosne i Hercegovine: „Sva moć na svijetu počinje kao moralna čvrstina. Svaki poraz počinje kao moralni neuspijeh.“

Cavusoglu je, u svom govoru na ceremoniji dodjele diploma na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, studentima poručio da nikada ne odustaju, da vjeruju u svoje vrijednosti i unutrašnju snagu te da nema razloga za strah.

- Iskustvo na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu će vas voditi u budućim karijerama. Ovaj univerzitet predstavlja Bosnu i Hercegovinu sa svojim bogatim, multikulturalnim okruženjem. Različitost će uvijek obogatiti akademske kvalifikacije i proširiti vaš horizont. Ulazite u profesionalni život u svijetu koji je drugačiji od onog kada ste krenuli u školu. Tehnologija vas ovlašćuje da radite stvari o kojima je prije bilo nemoguće sanjati. Imate prednost koja vam daje neograničen pristup znanju i iskustvu, poručio je Cavusoglu.

Ministar vanjskih poslova Republike Turkiye je, osvrćući se na rat u Ukrajini, dodao i to da bi se prednost neograničenog pristupa znanju iskoristila svijet „treba da se riješi nekih starih navika i bolesti“.

- Rasizam, diskriminacija i islamofobija su, nažalost, ponovo u porastu. Netolerancija i ekstremizam ciljaju na ranjive grupe. I, užas koji rat donosi ponovo je pred našim vratima, kazao je Cavusoglu.

Podsjetio je da građani Sarajeva znaju koliko je dragocjen mir te da je cijena rata uvijek veća od cijene mira.

- Zato sa našom poduzetnom i humanitarnom vanjskom politikom prije svega ulažemo u mir. Naše akcije uvijek imaju za cilj otvaranje prostora za diplomatiju i dijalog. Naša nastojanja da zaustavimo krvoproliće u Ukrajini su primjer. Od prvog dana izbijanja sukoba trudili smo se da omogućimo dijalog i diplomatiju. Čvrsto smo podržavali suverenitet i nezavisnost Ukrajine. Ali, takođe znamo da će se ovaj sukob na kraju završiti dijalogom za pregovaračkim stolom, kazao je Cavusoglu i dodao: „Naša je odgovornost da radimo za pošten mir, prije nego što se izgubi još nevinih života. Također, u Siriji, Libiji, Južnom Kavkazu i na Balkanu aktivno podržavamo dijalog za trajna politička rješenja. Povećavamo humanitarnu pomoć ljudima kojima je potrebna, od Avganistana do Jemena, od Somalije do Palestine, rekao je ministar vanjskih poslova Republike Turkiye.

Turski šef diplomatije skrenuo je pažnju kako se za neke zemlje Balkan smatraju „zonom utjecaja“. 

- Za nas, to je dio nas. I mi smo dio toga. Tako mi vidimo region. I, Bosna ima posebno mjesto u našim srcima. Bosna je mnogo propatila. I, ne možemo dozvoliti još jedan sukob. Predsjednik Erdogan je lično uključen u napore da se održi mir i stabilnost u regionu. U redovnom smo kontaktu sa svim stranama, naglasio je Cavusoglu.

Ističući da je njegova regionalna turneja dio napora da se održi mir i stabilnost Cavusoglu je poslao poruku da je „dijalog jedini put za prevazilaženje razlika.“

- Balkan ne može sebi dozvoliti da se vrati u mračne dane 90-ih godina. Ljudi na ovim prostorima zaslužuju mnogo bolje. Moramo razgovarati o razvoju, prosperitetu i inkluzivnosti, zaključio je Cavusoglu.

Piše: Elmina Muhić 

komentari (0)