Cavusoglu sa članovima oba kolegija doma PSBiH : Turska se zalaže za jedinstvo BiH

BiH 05.05.2021, 17:09
Cavusoglu sa članovima oba kolegija doma PSBiH : Turska se zalaže za jedinstvo BiH
© AA

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu boravi u zvaničnoj posjeti Sarajevu u okviru koje se sastao i sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijom, javlja AA. 
Prethodno se šef turske diplomacije sastao i sa zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministricom vanjskih poslova Biserom Turković.
On je nakon tog sastanka poručio kako Turska nastavlja snažnu podršku Bosi i Hercegovini i njenom narodu, uključujući i podršku u borbi protiv pandemije i u realizaciji projekta izgradnje autoputa Sarajevo - Beograd.
Poručio je kako Turska podržava prosperitet i cjelovitost BiH i integraciju svih zemalja Zapadnog Balkana u evropske i atlantske institucije i kako nastavlja doprinositi stabilnosti i miru u regionu.
Šefa turske diplomacije Cavusoglua su primili i članovi Predsjedništva BiH, a u nastavku posjete će se sastati i sa čelnicima Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Prije jučerašnjeg dolaska u Sarajevo, Cavusoglu je boravio i u posjeti Sloveniji tokom koje se u Ljubljani sastao sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Anžeom Logarom, premijerom Janezom Janšom i predsjednikom Borutom Pahorom.
Također članovi kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlutom Cavusogluom, koji boravi u dvodnevnoj posjeti BiH, prenosi AA. 
Tokom srdačnog i otvorenog razgovora, obostrano su istaknuti dobri i prijateljski odnosi dvije zemlje te naglašena potreba da se oni nastave razvijati i na političkom, a posebno na ekonomskom planu.
Cavusoglu je istakao da se prijateljska Turska zalaže za jedinstvo Bosne i Hercegovine te podvukao snažnu podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu, stabilnosti i evroatlantskom putu Bosne i Hercegovine.
Također je naglasio da vlasti u Turskoj intenziviraju aktivnosti koje treba da dovedu do većeg prisustva i ulaganja turskih investitora u BiH. Prema riječima Cavusoglua, Turska je opredijeljena i za punu i što skoriju implementaciju bilateralnog sporazuma o saradnji u oblasti izgradnje infrastrukturnih projekata, uključujući posebno izgradnju autoputa Sarajevo - Beograd.
Istovremeno, ministar vanjskih poslova Turske najavio je i nastavak podrške njegove zemlje procesu vakcinacije i imunizacije građana Bosne i Hercegovine, kao i pomoć za prevazilaženje zdravstvenih i ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.
Članovi kolegijuma oba doma PSBiH posebno su se zahvalili ministru Cavusogluu na turskoj donaciji 40.000 vakcina protiv COVID-a 19 te izrazili uvjerenje da će u narednom periodu obje zemlje nastaviti da koriste benefite potpisanog sporazuma o slobodnoj trgovini i uvećati vanjskotrgovinsku razmjenu koja iznosi oko 600 miliona eura godišnje.
Prema ocjeni članova kolegijuma oba doma PSBiH, snažan podsticaj daljoj privrednoj saradnji dvije zemlje te povezivanju i ekonomskom oporavku regiona bit će početak izgradnje autoputa i brze ceste Sarajevo - Beograd.
Članovi rukovodstva oba parlamentarna doma informisali su ministra Cavusoglua o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, naglašavajući kako se u BiH, u ovoj predizbornoj godini, razgovara o cijelom nizu reformi, koje, kako je rečeno, treba da dovedu do izmjena izbornog zakonodavstva, kao i do jačanja vladavine prava, s ciljem uspostavljanja političke stabilnosti i ubrzanja procesa evropskih integracija.
S tim u vezi, naglašeno je kako BiH želi mir, stabilnost, dalji ekonomski razvoj te jačanje unutrašnjeg i regionalnog dijaloga o svim otvorenim pitanjima.
Izražen je obostrani interes za jačanje trilateralnog dijaloga između BiH, Srbije i Turske, kao i između BiH, Hrvatske i Turske što bi, kako je ocijenjeno, dodatno doprinijelo jačanju političke i ekonomske saradnje u regionu.
Cavusoglu je prenio svojim domaćinima poseban pozdrav predsjednika Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafe Sentopa, kao i poziv da se realizuje radi pandemije odgođena posjeta rukovodstva oba doma PSBiH Republici Turskoj.

komentari (0)