Cikotić: Preporučujem Vulinu da se prisjeti gdje su završili njegovi prethodnici koji su prijetili Bošnjacima

BiH 24.08.2021, 10:44
Cikotić: Preporučujem Vulinu da se prisjeti gdje su završili njegovi prethodnici koji su prijetili Bošnjacima
© AA

Nakon izjave ministra unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandra Vulina da novi zakon o zabrani negiranja genocida, koji je nametnuo bivši Visoki predsjednik Valentin Inzko „prijeti miru i životima Bošnjaka“, oglasio se i ministar sigurnosti BiH, Selmo Cikotić.

- Izjava ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandra Vulina da Krivični zakon Bosne i Hercegovine kojim se zabranjuje negiranje genocida „prijeti miru i životima Bošnjaka“ pokazuje koja strana uporno ugrožava mir i stabilnost BiH i cijelom regionu, izjavio je ministar sigurnosti BiH, Cikotić.

Cikotić je rekao da Vulin treba da se prisjeti gdje su završili oni koji su iznosili slične prijetnje.

- Preporučujem Vulinu da dobro razmisli prije nego se ponovo odluči za slične prijetnje i da se prisjeti kako su i gdje su završili njegovi prethodnici koji su Bošnjacima prijetili nestankom i koji su te prijetnje pokušali sprovesti. Oni su uglavnom ili u tamnicama ili na smetljištu historije, a Bošnjaci ne samo da su opstali već su postali nezaobilazan faktor u regionu, poručio je Cikotić.

Osim toga, ministar sigurnosti BiH, Selmo Cikotić je istakao da zabrana negiranja genocida ne ugrožava živote Bošnjaka, niti bilo kojeg građanina, već da može samo ugroziti retrogradne ideje i politike koje ljudima uskraćuju pravo na miran život.

- Svaki građanin Bosne i Hercegovine dužan je poštovati zakone, pa tako i Krivični zakon BiH. Sankcije onima koji te zakone krše zasigurno neće ugroziti mir u regionu, već isključivo njihovu ličnu slobodu i status, zaključio je ministar sigurnost Bosne i Hercegovine, Selmo Cikotić.

komentari (0)