Crveni polumjesec Republike Turkiye u Tuzli dodijelio vaučere djeci bez jednog ili oba roditelja

U Islamskom centru Amber-hatun džamije u tuzlanskom naselju Tušanj Crveni polumjesec Republike Turkiye počeo je s dodjelom vrijednosnih vaučera za djecu bez jednog ili oba roditelja

BiH 16.08.2023, 16:46
Crveni polumjesec Republike Turkiye u Tuzli dodijelio vaučere djeci bez jednog ili oba roditelja
© AA

U Islamskom centru Amber-hatun džamije u tuzlanskom naselju Tušanj Crveni polumjesec Republike Turkiye počeo je s dodjelom vrijednosnih vaučera za djecu bez jednog ili oba roditelja. Generalni direktor za međunarodnu saradnju i migracije turskog Crvenog polumjeseca Alper Kucuk istakao je kako pomoć djeci bez roditelja nije dostatna, ali da će oni kroz druge aktivnosti pokušati pomagati ranjivim kategorijama stanovništva u Bosni i Hercegovini i u narednom periodu.

„Mi kao turski Crveni polumjesec od 2018. godine u Sarajevu imamo svoje predstavništvo i trudimo se da pokrijemo cijelu Bosnu i Hercegovinu i da pomažemo koliko je to moguće svima koji su u potrebi, a posebno smo slabi na djecu“, rekao je Alper Kucuk prilikom dodjele stipendija u Tuzli, piše AA. 

Istakao je kako su narodi Bosne i Hercegovine i Turkiye bratski narodi, a osvrnuo se na nedavni katastrofalni zemljotres u Turkiye kada se narod Bosne i Hercegovine solidarisao i pritekao u pomoć ugroženom stanovništvu. Svjedočio je u Hatayu kako dolaze konvoji pomoći iz Bosne i Hercegovine i paketi u kojima su bile dirljive poruke podrške turskom narodu.

„Mi smo danas iskoristili priliku da pomognemo djecu koja su bez jednog ili oba roditelja i o kojima se brinu stariji članovi porodice u ovisnosti s kim žive. Planirano je otprilike da stotinu djece dobije pomoć, odnosno vaučere, na osnovu kojih će djeca moći sama da odu i izaberu šta im treba, a to je posebno sada dobro zato što se bliži nova školska godina pa će na taj način vjerovatno moći nabaviti ono što im treba“, kazao je Kucuk.

Ukupno će u cijeloj Bosni i Hercegovini biti podijeljeno 505 vrijednosnih vaučera, a Crveni polumjesec Republike Turkiye će i dalje spram svojih mogućnosti i zahvaljujući donacijama turskih državljana pomagati ugrožene kategorije stanovništva u Bosni i Hercegovini, ali i cijelom svijetu.

O značaju današnje donacije u vrijednosti oko 34.000 KM govorila je i Merima Sarajlić, sekretar Crvenog križa Tuzlanskog kantona.

„Ono što želim naglasiti da je kroz ovaj projekt podržano 152 djece sa novčanim vaučerima u vrijednosti 225 KM. Osim nas svoje korisnike su delegirali za ovaj projekt i predstavnici „Merhameta“ i „Emmausa“ tako da je taj broj znatno veći. Ovo je značajna donacija za Crveni križ Tuzlanskog kantona, odnosno za naše korisnike, konkretno za djecu kao jednu od kategorija koju svi trebamo podržavati kao cjelokupno društvo“, istakla je Sarajlić.

Korisnici su izrazili svoje zadovoljstvo jer pomoć stiže u pravom trenutku pred početak školske godine i uputili su riječi zahvalnosti Crvenom polumjesecu Republike Turkiye na podršci i pomoći.

komentari (0)