Džaferović i Komšić razgovarali s Linde: Ruske prijetnje BiH i Švedskoj nedopustive

Razgovarano je o potrebi provođenja reformi, s ciljem unapređenja vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, rodne ravnopravnosti i socijalne kohezije, u kontekstu novousvojene strategije Kraljevine Švedske za odnose sa državama Zapadnog Balkana

BiH 12.04.2022, 14:34
Džaferović i Komšić razgovarali s Linde: Ruske prijetnje BiH i Švedskoj nedopustive
© AA

 Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarali su danas u Sarajevu s ministricom vanjskih poslova Kraljevine Švedske Anne Linde o bilateralnim odnosima dviju zemalja i drugim temama. 

Sagovornici su konstatovali da su bilateralni odnosi na jako dobrom nivou, sa mogućnošću daljeg unapređivanja i jačanja.

Posebna pažnja posvećena je ruskoj invaziji na Ukrajinu, te povredama međunarodnog humanitarnog prava, a izražen je stav da su ruske prijetnje Bosni i Hercegovini i Kraljevini Švedskoj nedopustive, te da svaka država ima pravo samostalno odlučivati o svojim vanjskopolitičkim opredjeljenjima.

Istaknuto je da je Bosna i Hercegovina napravila ispravan potez pridruživši se stavovima Evropske unije i rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o osudi ruske agresije, a na temelju ranijih odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine i obaveza prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Linde je pozvala vlasti RS-a da povuku Zakon o nepokretnoj imovini RS-a, te da se osigura nesmetana funkcionalnost institucija, uz puno učešće u odlučivanju.

Naglašeno je da se izbori u Bosni i Hercegovini moraju održati u predviđenom roku, uz osiguranje potrebnih finansijskih sredstava, a na osnovu važećeg izbornog zakonodavstva.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Džaferović i član Predsjedništva BiH Komšić izrazili su očekivanja da će za vrijeme švedskog predsjedavanja Evropskom unijom, koje počinje u januaru 2023. godine, Bosna i Hercegovina i njen evropski put biti u fokusu pažnje.

Razgovarano je o potrebi provođenja reformi, s ciljem unapređenja vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, rodne ravnopravnosti i socijalne kohezije, u kontekstu novousvojene strategije Kraljevine Švedske za odnose sa državama Zapadnog Balkana.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Džaferović i član Predsjedništva BiH Komšić izrazili su zahvalnost Kraljevini Švedskoj na podršci koju pruža Bosni i Hercegovini na evropskom i ukupnom reformskom putu, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

komentari (0)