Džaferović: Otvaranjem novog i modernog sjedišta zajednice oplemenjeni napori i generacija koje su sanjale ovaj trenutak

Džaferović je kazao kako je Islamska zajednica kroz različite oblike djelovanja prisutna u Bosni i Hercegovini više od šest vjekova

BiH 28.05.2022, 12:30 03.06.2022, 16:20
Džaferović: Otvaranjem novog i modernog sjedišta zajednice oplemenjeni napori i generacija koje su sanjale ovaj trenutak
© AA

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović na otvorenju Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, održanom u Sarajevu, kazao je kako su otvaranjem novog i modernog sjedišta zajednice, na mjestu posebne simbolike, na Kovačima, oplemenjeni napori i generacija koje su sanjale ovaj trenutak, djelujući u teškim i neizvjesnim prilikama. 

Džaferović je kazao kako je Islamska zajednica kroz različite oblike djelovanja prisutna u Bosni i Hercegovini više od šest vjekova.

- Pojava islama i njegovo prihvatanje od strane naših predaka, dobrih Bošnjana, trajno su oplemenili Bošnjake i državu Bosnu i Hercegovinu. U prepoznavanju suštine islamske poruke i bića našega naroda, utkano je sve ono što danas čini naš identitet, ali i samu Bosnu i Hercegovinu, jer smo u tradiciji suživota sa drugima, trajno odredili budućnost ove zemlje. Netrpeljivost i hipokrizija prema drugom i drugačijem, vremenom su zamijenjeni tolerancijom i pluralnošću. To je promjena koju je u Bosnu i Hercegovinu donio islam, preinačujući dotadašnje prijepore i sukobe u prihvatanje različitosti, podsjetio je Džaferović.

Dodao je kako je islam naglasio važnost zajednice i odgovornost pojedinca unutar nje.

- Takmičite se u dobru i unaprijedite svoj rad stavljajući ga u funkciju zajednice. Ovo su devize kojima su se u prethodnih šest vjekova rukovodili svi naši istaknuti prvaci, podižući vakufe u Bosni i Hercegovini, kazao je Džaferović.

Istakao je kako zato te građevine stoje i danas, jer su podizane u namjeri da koriste zajednici.

- Islamska zajednica je vjekovima bila izvorište takvih napora i pojedinaca u Bosni i Hercegovini, preuzimajući emanet vakifa i brigu o javnim dobrima u korist cijeloga društva, zajednica koja je nastojala i nastoji da interesi države Bosne i Hercegovine budu primarno zastupljeni u radu njenih institucija, rekao je Džaferović.

Dodao je kako su se u teškim, bremenitim vremenima, kada su Bošnjaci i Bosna i Hercegovina dopadali u nemilost drugačijih interesa i svjetonazora, sa ciljem podjele zemlje i brisanja vjekovne tradicije suživota i multikulturalnosti, istaknuti prvaci zajednice poput Džemaludina Čauševića, Mehmeda Handžića, Derviša Korkuta i drugih, postojano se suprotstavljali takvim namjerama.

- Takva uloga zajednice potvrđena je i tokom zadnje agresije na Bosnu i Hercegovinu. Tako će, uvjeren sam, ostati i ubuduće, istakao je Džaferović.

Dodao je kako je danas veliki dan za muslimane i Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

- Otvaranjem novog i modernog sjedišta zajednice, na mjestu posebne simbolike, ovdje na Kovačima, oplemenjeni su napori i generacija koje su sanjale ovaj trenutak, djelujući u teškim i neizvjesnim prilikama, kazao je Džaferović.

Dodao je kako je podizanje ovoga zdanja, naknada svima koji su izabrali vlastiti duhovni put i kulturni obrazac, istrajni u svojoj riješenosti da se prosvjećuju i budu brana barbarima.

- Narod koji je pobijedio barbarstvo i neznanje ne može biti poražen. U lakoći i strpljivosti života sa drugima, tragove našeg iskustva je lahko prepoznati. Ono stoji na početku svih nastojanja koja imaju za cilj da budu u funkciji javnoga dobra, kao konačna potvrda toga - šta je stvarna zadaća čovjekova. To je poruka i ovoga hajrata i njegovih vakifa: da je sve što se podiže sa ciljem da koristi ljudima, trajno i nepotrošivo dobro, rekao je Džaferović.

Uvjeren je da će i ovo dobročinstvo trajati i služiti svojoj namjeni, čuvajući sjećanje na dobre ljude koji su ga podigli, u cilju očuvanja i unapređenja zajednice.

Rukovodstvu islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zahvalio je što čuvaju integritet i opstojnost zajednice i rade u korist očuvanja tradicije suživota u Bosni i Hercegovini. Zahvalnost je uputio svima koji su ugradili svoj imetak u ovaj vakuf kako bi unaprijedili zajednicu, kao i svim onim manje vidljivim, ali vrijednim ljudima, koji su svojim odricanjem i dobrovoljnim radom dali doprinos u izgradnji ovoga dobra.

komentari (0)