Džaferović: Polažem velike nade u Christiana Schmidta

BiH 16.06.2021, 13:45
Džaferović: Polažem velike nade u Christiana Schmidta

Predsjedništvo BiH boravit će u Turskoj na Samitu saradnje u jugoistočnoj Evropi. Član Predsjedništva Šefik Džaferović povodom posjete osvrnuo se na aktuelne teme u Bosni i Hercegovini, poput NATO samita, dolasku novog visokog predstavnika Christiana Schmidta te blokade u funkcionisanju Predsjedništva.

–  Idemo na samit saradnje u jugoistočnoj Evropi. To je jedna platforma koja obuhvata sve države jugoistočne Evrope, koja treba da unaprijedi naše bilateralne odnose. I taj multilateralni forum treba da pomogne našim međusobnim boljim odnosima, kazao je Džaferović za Federalnu.

Džaferović je prokomentarisao međunarodnu zajednicu i OHR te je istakao kako je problem što nema sankcija i kako izostaju mehanizmi odgovornosti.

- Međunarodna zajednica je držala te mehanizme u svojim rukama dok je OHR djelovao.Oni se povlače, a BiH ostavljaju bez tih mehanizama i kako su se stranci povlačili sa svojom ulogom te antibosanske, secesionističke snage su dizale glavu. Ponašanje Milorada Dodika je na tragu ovoga o čemu ja govorim. Moraju postojati jasne sankcije i da postoje onda se on sigurno ne bi na taj način ponašao. Zbog toga očekujem da međunarodna zajednica intenzivira svoje aktivnosti ovdje u BiH, da počne primjenjivati te mjere iz arsenala mjera koje ima predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom, dodaje Džaferović te ističe da polaže velike nade u Christiana Schmidta.

 

komentari (0)