Džaferović: "Svima je jasno da je Dodik prijetnja miru"

Kako je kazao Džaferović, Dodik je odbacio dijalog u institucijama, kao način rješavanja nesporazuma, te se okrenuo unilateralnim potezima s ciljem rušenja ustavnog poretka, uspostavljenog kroz implementaciju Dejtonskog sporazum

BiH 17.02.2022, 16:51 17.02.2022, 17:01
Džaferović: "Svima je jasno da je Dodik prijetnja miru"
© AA

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović podržao je usvajanje amandmana Evropskog parlamenta, u kojem se postupci vlasti entiteta RS jasno nazivaju secesionističkim, te se poziva Vijeće Evropske unije na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima. 

Evropski parlament pozvao je Vijeće Evropske unije da uvede sankcije članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima zbog, kako je rečeno, "njegove secesionističke politike u Bosni i Hercegovini".

- Više od dvije trećine zastupnika Evropskog parlamenta je precizno definisalo poteze vlasti entiteta RS kao neustavne i secesionističke. Jako je važno da su zastupnici građana Evropske unije prepoznali šta se dešava i da su odbacili retoričke varke Milorada Dodika i njegova pseudotumačenja Ustava, kojima je pokušao obmanuti međunarodnu javnost, kazao je Džaferović.

Kako je kazao, Dodik je odbacio dijalog u institucijama, kao način rješavanja nesporazuma, te se okrenuo unilateralnim potezima s ciljem rušenja ustavnog poretka, uspostavljenog kroz implementaciju Dejtonskog sporazum, prenosi AA. 

- Svima je jasno da je Dodik prijetnja miru. Nakon što su iscrpljeni svi drugi modaliteti, jedini način da se suzbije ovo potkopavanje mira jesu odlučne sankcije prema Dodiku lično i njegovim saradnicima u politici i biznisu, poručio je Džaferović.

komentari (0)