Džaferović ugostio Colominu: Razgovarano o NATO putu Bosne i Hercegovine

BiH 18.05.2022, 12:40
Džaferović ugostio Colominu: Razgovarano o NATO putu Bosne i Hercegovine
© AA

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ugostio je danas u Sarajevu zamjenika pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku Javiera Colominu.

Iz Predsjedništva BiH ističu da je razgovarano o aktuelnoj sigurnosnoj i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i široj regiji, sa naglaskom na rizike za sigurnosnu arhitekturu do kojih je dovela ruska agresija na Ukrajinu.

Posebna tema razgovora bile su pripreme za predstojeći samit NATO-a koji će biti održan u Madridu, kao i pripreme za sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija u novembru, čija će tema biti produženje mandata misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Razgovarano je i o NATO putu Bosne i Hercegovine i obavezama koje institucije Bosne i Hercegovine, predvođene Vijećem ministara BiH, imaju, na temelju odluka Predsjedništva BiH o podnošenju aplikacije za članstvo iz 2009. i dostavljanju Programa reformi iz 2019. godine.

Govorilo se i o prijetnjama suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i o posljedicama do kojih blokada institucija dovodi kada je u pitanju stabilnost i ispunjavanje preuzetih obaveza BiH u kontekstu odnosa sa NATO savezom, piše AA.

komentari (0)