Delegacija Diyaneta posjetila IUS

BiH 08.10.2023, 12:04 08.10.2023, 15:38
Delegacija Diyaneta posjetila IUS
© IUS

Delegacija Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet), u sklopu svoje službene posjete Bosni i Hercegovini, posjetila je danas Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS). 

Posjetom IUS-u, predsjedniku Diyaneta Ali Erbašu i delegaciji, predstavljen je rad osoblja univerziteta, obrazovne prostorije i kapaciteti ustanove, nakon čega su razgovarali sa rektorom Ahmetom Yildirimom. Sastanku su uz delegaciju Diyaneta prisustvovali Sadik Babur Girgin, ambasador Republike Turske u BiH i Mustafa Guvenc, ataše za vjerske poslove pri Ambasadi Republike Turske.

Prethodno se Erbaš u razgovoru za AA osvrnuo na saradnju između Bosne i Hercegovine i Turske te kazao kako nastoje ojačati saradnju ne samo na nivou Diyaneta, odnosno islamskih zajednica u drugim oblastima. 

Podsjetio je na veliki broj studenata koji dolaze iz Turske u Bosnu i Hercegovinu, ali i učenika iz BiH koji pohađaju medrese  i studiraju na teološkim fakultetima u Turskoj. 

- Mi ih podržavamo. Nakon završetka školovanja vraćaju se u svoju zemlju i ovdje rade kao vjerski službenici. Podržavamo i medrese u ovoj zemlji, istakao je Erbas za AA. 

Napomenuo je kako Diyanet i Republika Turska, ne samo u BiH, već i drugim dijelovima svijeta, nastoji kroz aktivnosti, medrese i teološke fakultete, dati veći doprinos kvalitetnijem obrazovanju. 

Podsjetimo predsjednik turskog Diyaneta je u petak predvodio džuma-namaz i kazivao hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, s tim u vezi podsjetio je kako je u obraćanju vjernicima istakao važnost bratstva, jedinstva i zajedništva.

komentari (0)