Delegacija MO i OS BiH na Međunarodnom sajmu odbrambene industrije "IDEF-2021" u Istanbulu

BiH 19.08.2021, 14:49
Delegacija MO i OS BiH na Međunarodnom sajmu odbrambene industrije "IDEF-2021" u Istanbulu
© AA

Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, koju predvodi načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović, od 17. do 20. augusta 2021. godine prisustvuje Međunarodnom sajmu odbrambene industrije "IDEF 2021“ u Istanbulu.

Tom prilikom delegacija MO i OS BiH je posjetila veliki broj izlagača na Sajmu, te je upoznata sa širokom paletom odbrambenih proizvoda i opreme koji su u upotrebi u oružanim snagama širom svijeta, uključujući kopnena vozila, bespilotne letjelice, oružje, simulatore, radare, zrakoplovne sisteme, rakete, logistička vozila, kao i opremu za sigurnost sistema, saopćeno je iz Ministarstva odbrane.

Također, članovi delegacije su imali priliku prisustvovati prezentacijama većeg broja kompanija koje se bave proizvodnjom u ovoj oblasti, a posebno poznatim kompanijama turske odbrambene industrije - ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN, YDS, BMC, NUROL, OTOKAR, FNSS, kao i TAI, uvjerivši se u napredne razvojne tehnologije navedenih firmi.

Za vrijeme posjete delegacije MO i OS BiH Međunarodnom sajmu namjenske industrije IDEF-2021, održan je i sastanak sa visokom vojnom delegacijom Oružanih snaga Republike Turske koju je predvodio načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Republike Turske general Yasar Guler. Razgovarano je o unapređenju saradnje u narednom periodu, kao i podršci Oružanim snagama BiH na modernizaciji kapaciteta i kontinuiranoj izgradnji daljnjih sposobnosti, s ciljem dostizanja planiranog nivoa interoperabilnosti i sposobnosti, javlja AA.

U navedenom periodu načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović je učestvovao i na drugim aktivnostima.

Pored generala Mašovića, u delegaciji MO i OS BiH su i pomoćnik ministra odbrane BiH za nabavku i logistiku Borislav Jezeraškić i vojni ataše BiH u Turskoj brigadir Željko Drljača.

komentari (0)