Dženazi u Potočarima prisustvovalo više od 30.000 ljudi

BiH 11.07.2022, 16:49 12.07.2022, 09:14
Dženazi u Potočarima prisustvovalo više od 30.000 ljudi
© Balkan News/Yunus Demirbaş

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari danas je klanjana dženaza i obavljen ukop još 50 žrtava genocida u Srebrenici, a prema riječima Hamdije Fejzića, predsjednika Organizacionog odbora obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, komemoraciji i dženazi u Potočarima danas je prisustvovalo više od 30.000 ljudi.

Fejzić je u razgovoru AA istakao kako je Organizacioni odbor marljivo radio proteklih mjesec dana da cjelokupno obilježavanje prođe u najboljem redu.

“Zahvaljujemo svima. Sve ono što je bilo predviđeno našim planom je uspješno urađeno. Nije bilo nikakvih problema, nadam se da će se svi oni koji su došli na komemoraciju i dženazu bezbjedno vratiti svojim kućama”, rekao je Fejzić.

Na pitanje u vezi s brojem prisutnih na današnjoj komemoraciji i dženazi za 50 identifikovanih žrtava genocida u Srebrenici, Fejzić je dodao:

“Prema našim procjenama, broj ljudi koji je danas ovdje bio na dženazi je preko 30.000. Što se tiče Marša mira, tu je bilo između četiri i pet hiljada, kao i proteklih godina.”

Napomenuo je da bi broj prisutnih vjerovatno bio veći, ali zbog obaveza povodom Kurban-bajrama i klanja kurbana, mnogi su bili spriječeni da dođu.

Fejzić je naglasio kako je posebno sretan što je i ove godine uspješno održan Marš mira, koji će, kako je kazao, ostati vječna aktivnost obilježavanja genocida u Srebrenici, i onda kada više ne bude dženaza.

Adem Mehmedović, predsjednik Pododbora za medijsko predstavljanje i informisanje, istakao je kako su posljednjih mjeseci bili u konstantnoj komunikaciji s predstavnicima medija kako bi danas svi novinari uspješno izvještavali iz Potočara.

“Ono što mogu reći jeste da je ove godine interes medija bio veliki. Protekle dvije godine imali smo pandemiju, koja je sve malo poremetila, ali ove godine imali smo više od 80 medijskih kuća i više od 500 akreditovanih novinara koji su danas izvještavali iz Srebrenice”, rekao je Mehmedović.

Napomenuo je kako je danas u Potočarima i Srebrenici bio prisutan veliki broj medijskih ekipa iz BiH, regije i svijeta. Posebno je naglasio veliki broj medija iz Turkiye.

“Mediji iz Turske su bili najbrojniji, blizu 80 novinara iz Turske boravilo je u Potočarima iz raznih medijskih kuća. Mogu reći da je prošlo sve bez problema, možemo biti zadovoljni”, poručio je Mehmedović.

komentari (0)