Džindić: "Od 13 tačaka u zahtjevu Sindikata sedam tačaka je potpuno prihvatljivo"

Džindić je i dodao: “O ostalim tačkama ćemo raspravljati na sastanku večeras u 19 sati, ovdje u zagradi Vlade Federacije BiH"

BiH 29.11.2021, 16:32
Džindić: "Od 13 tačaka u zahtjevu Sindikata sedam tačaka je potpuno prihvatljivo"
© AA

Od 13 tačaka u zahtjevu Sindikata rudara za Vladu Federacije sedam tačaka je potpuno prihvatljivo, dvije tačke je potrebno uskladiti, a o ostalim tačkama pregovori će biti nastavljeni večeras, poručeno je u ponedjeljak nakon sjednice Vlade Federacije BiH održane u Sarajevu. 

Vlada Federacije BiH danas je razmatrala zahtjeve rudara sedam rudnika u okviru Koncerna Elektroprivrede BiH.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je na konferenciji za novinare najprije podijelio informaciju kako je završen proces kojim je uvezan staž za javna i privatna preduzeća.

- Što se tiče privatnih preduzeća, odobreno je blizu 1,7 miliona KM za 142 uposlenika koji će otići u zasluženu penziju. Što se tiče javnih preduzeća, ukupan iznos je blizu milion KM i 61 zaposlenik će nakon ove uplate otići u zasluženu penziju, rekao je Džindić.

Kada je riječ o stanju u rudnicima, Džindić je kazao kako je današnja rasprava bila vrlo konstruktivna.

- Od 13 tačaka u zahtjevu Sindikata sedam tačaka je potpuno prihvatljivo, rekao je Džindić, dodajući kako postoje dvije tačke oko kojih treba uskladiti tehnički dio sa zakonskim rješenjima.

Džindić je i dodao: “O ostalim tačkama ćemo raspravljati na sastanku večeras u 19 sati, ovdje u zagradi Vlade Federacije BiH"

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija kazao je kako je glavno pitanje u ovom sporazumu kako obezbijediti dodatna potrebna sredstva za izmirivanje obaveza iz ovog zahtjeva rudara.

On je podsjetio kako su ključni zahtjevi izrečeni u tačkama 3, 10 i 11, a oni se odnose na sačinjavanje plana uvezivanja radnog staža za sve uposlenike rudnika, te povećanje cijene uglja.

- Ukoliko bi se ispunili zahtjevi Sindikata na način kako su definisani u ovom zahtjevu došlo bi do drastičnog povećanja cijena električne energije, poručio je Andelija.

Kako bi javnosti bilo jasnije, Andelija je kroz primjer pojasnio kako bi to izgledalo i kako bi se odrazilo na račun prosječnog kupca kada bi se prihvatilo povećanje cijene uglja za 20 posto i ukoliko bi EPBiH preuzela obavezu da izmiri poreze i doprinose u iznosu 433 miliona u narednih osam godina.

- Trenutni račun po sadašnjem izračunu cijene električne energije od 43,25 KM, ukoliko bi povećali cijenu uglja za 20 posto, povećao bi se na 49,77 KM ili za nekih 16 posto. Ako bi na to dodali trošak od 400 miliona njegov račun otišao na 59,81 KM što je 31 posto više nego u ovom trenutku. Tako bi bilo i za ostale kupce, rekao je Andelija, pojašnjavajući da je to i tehnički neizvodivo.

Osvnuvši se na večerašnje pregovore, Andelija je kazao kako će insistirati na tome da se trošak od 55 miliona KM, odnosno dodatni prihod rudika kroz povećanje cijena električne energije usmjeri za izmirivanje zaostalih obaveza koje su rudnici stekli u prethodnom periodu.

komentari (0)