Dodik i Dačić razgovarali o saradnji i trenutnoj situaciji

Naglasio je da sve što se mijenja mora da bude u saglasnosti dva entiteta i tri naroda

BiH 25.10.2021, 12:52
Dodik i Dačić razgovarali o saradnji i trenutnoj situaciji
© AA

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, rekao je da je entitet Republika Srpska jedini samoodrživ na prostoru Bosne i Hercegovine, a da se neustavno i antitdejtonski pokušava mijenjati ta njegova pozicija.

On se danas sastao sa Ivicom Dačićem, predsjednikom Skupštine Srbije koji u Banjaluci boravi povodom obilježavanja 30 godina postojanja i rada Narodne skupštine Republike Srpske.

Dodik je rekao da će Narodna skupština RS-a u narednim danima donositi odluke koje će vratiti ustavnu poziciju RS-u. Na konferenciji za novinare nakon sastanka istakao je da su razgovarali o saradnji

Dodik razgovarali o saradnji, a da su u prethodnom periodu dijelili iste vrijednosti kao što su stabilnost i mir, te razvoj ekonomije i infrastrukture.

Dačić je rekao da ga je Dodik informisao o trenutoj situaciji.

- Ništa novo se ne dešava na ovim prostorima, već decenijama postoje pokušaji da se 'izigra' Dejtonski sporazum time što će se RS-u uzimati gotovo sva ovlaštenja, rekao je Dačić.

Naglasio je da sve što se mijenja mora da bude u saglasnosti dva entiteta i tri naroda.

Najavio je da će u novembru u skupštini Srbije biti održan skup koji su tražili predstavnici opozicije u Srbiji na međustranačkom dijalogu. Zatraženo da predstavnici RS-a na čelu sa Dodikom dođu i upoznaju predstavnike stranaka u Srbiji sa aktuelnom situacijom, problemima i namjerama u RS-u.

Odgovarajući na pitanja novinara o mogućim razgovorima u cilju prevazilaženja trenutne situacije u BiH Dodik je rekao da će razgovarati sa bilo kim osim sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom "jer on nije visoki predstavnik" jer nije imenovan u Savjetu bezbjednosti relevantnom rezolucijom, piše AA. 

komentari (0)