Dodik optužuje SAD za maltretiranje

BiH 22.10.2021, 11:57 22.10.2021, 12:08
Dodik optužuje SAD za maltretiranje

Specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar sastao se jučer sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem i članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem.

Tokom sastanka, Escobar je izrazio da Sjedinjene Države snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Escobar je osudio korake Milorada Dodika, koji su produbili krizu u zemlji. Sa druge strane, Milorad Dodik tvrdio je da SAD maltretiraju i destabiliziraju zemlju u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Komšić rekao je da će i dalje čekati da Tužilaštvo BiH preduzme korake protiv njega. Komšić je pozvao tužilaštvo nakon Dodikovih izjava da se povlači iz institucija poput policije i vojske i stvara nelegalne strukture koje bi osporavale autoritet države.

U saopćenju kabineta Šefika Džaferovića navedeno je da povlačenje entiteta iz državnih institucija Bosne i Hercegovine nije ustavni način i da se s tim složio i specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Escobar.

SAD optužuju za destabilizaciju Bosne i Hercegovine. Milorad Dodik tvrdio je da američka ambasada u Sarajevu stalno prijeti, samo brani interese Bošnjaka i na taj način predstavlja izvor nestabilnosti za Bosnu i Hercegovinu.

Obraćajući se novinarima tokom susreta američkog ambasadora Erica Nelsona sa ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković, Dodik je ustvrdio da je američka ambasada koristila uvredljiv jezik i da radi na uspostavljanju islamske države u Bosni i Hercegovini.

komentari (0)