Žestoka debata bosanskih lidera u Evropskom parlamentu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je izlažući u EP, kazao da je problem i miješanje susjednim država u unutaršnja pitanja Bosne i Hercegovine.

BiH 16.03.2022, 11:00 16.03.2022, 11:26
Žestoka debata bosanskih lidera u Evropskom parlamentu
© AA

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović  i Milorad Dodik, te predsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović, govorili su sinoć pred u Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamenta.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je izlažući u EP, kazao da je problem i miješanje susjednim država u unutaršnja pitanja Bosne i Hercegovine.

- Taj koncept ide do te mjere da su susjedne države otvoreno miješaju u unutrašnja pitanja BiH. Ako vam ovo liči na situaciju u Lugansku i Donjecku, politiku Rusije i do čega je sve dovela ta politika, u  pravu ste, to je isti agresivni koncept jedne države koja nastoji da zavlada drugom državom, kazao je Komšić te dodao da se to postiže narušavanjem suvereniteta Bosne i Hercegovine „od strane susjeda kroz koncept brige susjednih država za ruskim igračima u BiH.“

- Kako drugačije nazvati politiku koja dolazi iz Srbije, a nazvali su je 'srpski svet', identično tzv. 'ruskom svetu'. Kako drugačije nazvati otvoreno miješanje Republike Hrvatske u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, poput izmjene Izbornog zakona, a sve sa pozivanjem na zaštitu prava hrvatskog naroda u BiH, a da to ne liči na Putinovo pozivanje na zaštitu ruskog naroda u Ukrajini. Iz tog razloga nije ni čudno da među najvjernije saradnike Rusije na zapadnom Balkanu ubrajamo i dva danas prisutna gospodina - Milorada Dodika i Dragana Čovića, ističe Komšić.

Sa druge strane Šefik Džaferović kazao je kako je uzrok političke krize u BiH Vlada Republike Srpske koja je bojkotirala državne institucije i pokušala jednostrano predati državna ovlaštenja na entitet.  Džaferović je istakao da je Vlada Republike Srpske pod rukovodstvom srpskog lidera Milorada Dodika prekršila  Dejtonski mirovni sporazum te je dodao kako su svi međunarodni krugovi shvatili da su porezi Dodika separatistički.

Dalje je naveo kako vlasti entiteta Republika Srpska nastoje zamagliti ovu evidentnu istinu, tako što se pozivaju na nekakav "izvorni Dejton". Prema njegovim riječima, to je sofistička formula, koja zanemaruje činjenice.

- Dejtonski mirovni sporazum nije statičan okvir, sa zamišlju da Bosnu i Hercegovinu zauvijek drži u stanju u kakvom je bila 1995. godine. Dejtonski mirovni sporazum zamišljen je kao dinamičan okvir, koji će osigurati obnovu i razvoj porušene Bosne i Hercegovine, uključujući i obnovu njenih državnih institucija. Zato je u tekst Dejtonskog sporazuma i unesena odbredba o uspostavljanju dodatnih državnih nadležnosti, koju vlasti Republike Srpske uporno prećutkuju kada govore o 'slovu Dejtona', poručio je Džaferović.

Ocijenio je vrlo važnim, kako zbog krize funkcioniranja vlasti u BiH, prijetnje urušavanjem reformi i prijetnje otvorenom secesijom, što bi vodilo ugrožavanju mira - pojačano prisustvo evropskih vojnih snaga u BiH, kako bi se garantovala sigurnost i stabilnost u BiH.

Član Predsjedništva Džaferović naveo je kako je Dejtonski sporazum dinamičan okvir koji treba unaprijediti i približiti evropskim standardima potvrdile su i presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. U svojim presudama Evropski sud je zatražio da se osiguraju jednaka politička prava pripadnicima nacionalnih manjina, kao i pripadnicima konstitutivnih naroda u područjima gdje se nalaze u manjini, piše AA. 

- Mnogo puta smo proteklih godina mogli čuti neistinu da je hrvatski narod u Bosni i Hercegovini ugrožen. Evropski sud za ljudska prava je u svojim presudama presudio da su u BiH ugrožena prava jednog Jevreja, Roma, Albanca, Bošnjaka, Srbina i jedne građanke koja se etnički ne izjašnjava. Ni u jednoj presudi Evropskog suda za ljudska prava nije utvrđeno da je neko od Hrvata diskriminisan zbog svoje etničke pripadnosti. Politička stranka kojoj pripadam ima dvaput više glasova od stranke gospodina Čovića. Istovremeno, stranka gospodina Čovića ima više ministara na državnom i entitetskom nivou od moje stranke. Po postojećem sistemu, stranka gospodina Čovića ima toliku moć da se nijedan zakon ne može usvojiti bez njene volje. Zloupotrebljavajući moć koju trenutno ima stranka gospodina Čovića već četiri godine sprečava implementaciju izbornih rezultata u Federaciji, izbor sudija Ustavnog suda Federacije te čak prijeti da će spriječiti održavanje idućih izbora", rekao je Džaferović.

Kada je riječ o biranju članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Džaferović je podsjetio da se trenutno biraju po modelu koji je utvrđen u Dejtonu te kako su po tom modelu birani i Čović i Komšić.

- Po mom mišljenju, mnogo veći problem je što svim ljudima u BiH nije omogućeno da se kandiduju, od toga što jednoj političkoj stranci i njenom kandidatu nije zagarantovana pobjeda na izborima, rekao je Džaferović te dodao: "Presudama Evropskog suda nije zatraženo ovo što traži HDZ BiH. Zahtjev HDZ-a podrazumijeva zapravo promjenu Dejtonskog sporazuma. To je moguće, ukoliko taj proces podrazumijeva i druge promjene, prije svega reduciranje ovlasti Doma naroda, koji trenutno ima neograničen potencijal za blokadu funkcionalnost Parlamenta Federacije. Većina Bošnjaka i Hrvata u BiH živi zajedno u entitetu Federacija BiH, treba tražiti načine normalnog zajedničkog funkcioniranja. Međutim, to se ne može činiti tako što će se zahtijevati dalje etničke podjele na čemu HDZ insistira, već tako što će se u sistem funkcioniranja uključivati evropske standarde. Naravno, ovo se odnosi i na cijelu BiH."

U ovom trenutku, dodaje Džaferović, potrebno je da se okrene ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Pozdravljam, u tom smislu, usvajanje zakona u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kojima napredujemo na evropskom putu te se pridružujem ovom prilikom pozivima Evropske komisije prema gospodinu Dodiku da ne blokira ove zakone u drugom domu Parlamentarne skupštine BiH.

- Mi vidimo budućnost Bosne i Hercegovine i njenih građana u punopravnom članstvu naše zemlje u Evropskoj uniji. Do tog cilja, trebamo proći nekoliko važnih stepenica u procesu pristupanja, a prva je sticanje statusa zemlje kandidata za članstvo u EU. Jer, ne zaboravimo, da je Bosna i Hercegovina još uvijek samo u statusu potencijalnog kandidata za članstvo, zaključio je Džaferović.

Milorad Dodik, lider bosanskih Srba, u svom govoru kazao je kako podržava teritorijalni integritet i suverenitet Rusije i Ukrajine. Dodao je, javlja N1,  kako osuđuje svaki rat, kao što je osudio i bombardovanje Beograda.

- Tako osuđujem i sada upotrebu sile u Ukrajini, bez obzira od koga dolazilo. Tražimo uspostavu mira, rekao je Dodik.

Osvrnuo se na govor Željka Komšića ističućio da ne dijeli mišljenje sa njim kada je u pitanju miješanje Hrvatske i Srbije u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.  Dodik je dodao i kako je „teško imati multietničko društvo i demokratiju ali da je spreman poštovati ustav“.

- Nisam pod ruskim utjecajem bez obzira na stereotipe koje pokušavate proširiti. Da, razgovarao sam sa Lavrovim, ništa nije bilo skriveno. Prije toga sam bio u Rusiji i razgovarali smo u privrednim aktivnostima. Htio sam za RS osigurati dovoljne količine i ponosan sam jer BiH zbog mog djelovanja nije na listi sankcija Rusije za isporuku energenata, rekao je Dodik te podvukao da ne vodi proces secesije i da nema tu namjeru.

komentari (0)