Četiri porodice sa djecom traže od BiH hitnu evakuaciju iz Sudana

Bh. državljani su opljačkani, bez elementarnih uslova za život, dok su neki i bez dokumenata

BiH 24.01.2024, 14:01 24.01.2024, 14:17
Četiri porodice sa djecom traže od BiH hitnu evakuaciju iz Sudana

Ukupno 32 državljanina Bosne i Hercegovine koji se trenutno nalaze u Sudanu zatražilo je posredstvom bosanskohercegovačkih ambasada hitnu evakuaciju iz te afričke zemlje.

Riječ je o četiri porodice sa djecom koje se nalaze u različitim dijelovima Sudana u kojem trenutno bjesni žestok rat.

Prema nezvaničnim informacijama, bh. državljani su opljačkani, bez elementarnih uslova za život, dok su neki i bez dokumenata stoga to može biti najveći problem kad je riječ o evakuaciji.

Ambasada BiH u Kataru i Ambasada BiH u Egiptu, koja i pokriva područje Sudana, Kenije, Etiopije i Nigerije, u kontaktu su sa državljanima BiH u Sudanu. Najveći dio posla obavlja Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u Sarajevu, što je danas i potvrdio resorni ministar Elmedin Konaković.

Inače, rat u Sudanu izbio je u aprilu prošle godine, a potakle su ga dvije vojne formacije koje se bore za nadmoć i vlast.

Dugogodišnji sudanski predsjednik Omar al-Bashir je svrgnut pod pritiscima Zapada, a zemlji je obećana demokratska tranzicija. Ona je zaustavljena državnim udarom odnosno sukobom vrhovnog komandanta vojske Abdela Fataha al-Burhana sa njegovim zamjenikom Mohammedom Hamdan Degalom poznatijeg kao Hamdeti. On rukovodi paravojnim formacijama koje su se odbile potčiniti vrhovnoj vojsci.

Abdel Fattah al-Burhan 

Ujedinjene nacije tvrde da se u Sudanu dešava etničko čišćenje i masovni zločini.

Ovaj sukob narušio je ionako krhku humanitarnu i sigurnosnu situaciju zemalja Afričkog Roga.

komentari (0)