EU zdravstvenim institucijama BiH donirala 35 EKG monitora i PCR uređaj

BiH 16.07.2021, 12:16
EU zdravstvenim institucijama BiH donirala 35 EKG monitora i PCR uređaj
© AA

U okviru kontinuirane podrške Evropske unije zdravstvenim institucijama Bosne i Hercegovine za borbu protiv pandemije COVID-19 i posljedica koje ona izaziva, u posljednje dvije sedmice isporučena su 35 EKG monitora i jedan PCR uređaj, javlja AA.

Kako je saopšteno iz Delegacije EU u BiH donacije su izvršene u okviru projekta koji finansira EU u vrijednosti od 7,7 miliona evra čiji je cilj obezbijediti zdravstvenim institucijama širom BiH prijeko potrebnu medicinsku opremu.

- EKG mašine biće od koristi doktorima koji ispituju i liječe srčane bolesti, a PCR uređaj će pomoći u brzom uzorkovanju testova na COVID-19. Iako je COVID-19 primarno poznata kao bolest koja utiče na pluća, također se pokazalo da oštećuje i druge organe, uključujući srce. Stoga je zdravstvenim institucijama potreban širok spektar različite opreme, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je zato Evropska unija, u saradnji sa Razvojnim programom UN-a (UNDP), opremila bolnice i druge medicinske ustanove u BiH ventilatorima, rendgen mašinama, ultrazvučnim uređajima i drugom medicinskom opremom, uključujući EKG i PCR uređaje.

- Vrijednost EKG monitora je 232.750 KM, a PCR uređaja 75.800 KM. 35 EKG monitora obezbijeđeno je zdravstvenim ustanovama u Mostaru, Livnu, Trebinju, Gradišci, Novoj Biloj, Travniku, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Zenici, Goraždu, Zapadnohercegovačkom kantonu, Posavskom kantonu, Tuzlanskom kantonu i Brčko distriktu BiH, stoji u saopštenju.

Iz Delegacije EU u BiH navode da su globalna saradnja i solidarnost ključni za borbu protiv pandemije COVID-19, svugdje obezbjeđuju brz pristup vakcinama, dijagnostici i liječenju, te predstavljaju početak globalnog oporavka. EU u potpunosti daje svoj doprinos i vodi multilateralni odgovor na krizu.

- Djelujući pod okriljem Tima Evropa, koji ujedinjuje napore EU i pojedinačnih zemalja članica, EU je aktivirala globalni paket za oporavak kako bi pomogla partnerima širom svijeta, uključujući BiH, da zadovolje potrebe zdravstvene krize i humanitarne potrebe, ojačaju zdravstvene sisteme i daju doprinos ekonomskom oporavku i socijalnoj zaštiti, saopšteno je.

Tim Evropa uspostavlja mehanizam za razmjenu vakcina i započeo isporuku početnih doza obezbijeđenih u okviru ugovora EU o predviđenoj kupoprodaji direktno sa partnerskim zemljama. U BiH je to omogućeno kroz projekat "EU4Health" u vrijednosti od 13,7 miliona evra.

komentari (0)