(FOTO) Bosanski spasioci izvukli još dvije osobe iz ruševina u Hatayu 107 sati nakon zemljotresa

U akciji spašavanja učestvovali su pripadnici Gorske službu spašavanja Novi Grad iz Sarajeva, njih ukupno 20, na čelu sa Fahrudinom Dobračom, prije dva dana je otputovalo u Turkiye

BiH 10.02.2023, 13:31
(FOTO) Bosanski spasioci izvukli još dvije osobe iz ruševina u Hatayu 107 sati nakon zemljotresa
© AA

Kenan Ibrišimović, zaposlenik ambasade Turkiye u Bosni i Hercegovini, učestvovao je kao dobrovoljac u akciji spašavanja šest osoba iz ruševina u turskoj provinciji Hatay, a za Anadoliju je potvrdio da spasilački tim iz Sarajeva radi na spašavanju još preživjelih osoba u koordinaciji sa turskom dobrotvornom organizacijom IHH.

Akcija spašavanja ispod ruševina petospratnice u Iskenderunu, u turskoj provinciji Hatay, dogodila se čak 102 sata nakon razornih zemljotresa koji su u ponedjeljak pogodili jug Turkiye.

- Jutros smo ovdje od 5 sati. Imali smo spašavanje šest osoba. Tokom njihovog spašavanja otkrili smo da postoje još dvije osobe pod ruševinama i trenutno radimo na tome da i njih izvadimo. Situacija na terenu je jako loša. Gradovi su totalno oštećeni. Zgrade, koje nisu srušene, zasigurno su oštećene i nisu prikladne da se u njima boravi. Jako je loša situacija, rekao je Kenan Ibrišimović, koji je u Hatay otišao kao dobrovoljac i prevodilac.

U akciji spašavanja učestvovali su pripadnici Gorske službu spašavanja Novi Grad iz Sarajeva. Njih ukupno 20, na čelu sa Fahrudinom Dobračom, prije dva dana je otputovalo u Turkiye da pomognu turskim građanima pogođenim zemljotresom. Ista ekipa je jučer ispod ruševina u Hatayu spasila 70-godišnjaka, zajedno sa spasiocima turskog IHH-a.

- Jutros smo se podijelili u dvije grupe po deset osoba jer je druga grupa morala da ide na drugu lokaciju, gdje su prijavljeni slučajevi živih pod ruševinama. Djeluju u koordinaciji sa IHH-om, rekao je Ibrišimović.

Spašene osobe su zbog povreda koje su zadobile u zemljotresu prevezene u bolnicu. Okupljeni su s velikim oduševljenjem slavili spašavanje ljudi.

Ispod ruševina iste zgrade nalazi se još osoba, zbog čega spasilačke ekipe nastavljaju akciju spašavanja.

Jug Turkiye su u ponedjeljak pogodila dva snažna zemljotresa, sa epicentrom u gradu Kahramanmarasu, u kojima je dosad na području Turkiye smrtno stradalo više od 18.000, a na području Sirije više 3.300 ljudi.

komentari (0)