Građani BiH šalju pomoć žrtvama zemljotresa u paketima u kojima su ranije dobijali pomoć iz Turkiye

Jedan paket mu je posebno privukao pažnju, a radilo se o paketu u kojem je ranije bio ramazanski paket kojeg je Turkiye dijelila ljudima širom BiH

BiH 21.02.2023, 10:43
Građani BiH šalju pomoć žrtvama zemljotresa u paketima u kojima su ranije dobijali pomoć iz Turkiye
© AA

 Građani Bosne i Hercegovine poslali su humanitarnu pomoć žrtvama razornih zemljotresa na jugu Turkiye i na način da su je zapakovali u pakete u kojima je ranije Turkiye u BiH slala ramazanske pakete. 

Pakovanje i slanje pomoći u paketima u kojim su predstavnici Turkiye ranije dijelili ramazanske pakete dirnuo je mnoge koji su to uočili.

Predavač turskog jezika na Institutu “Yunus Emre“ u Sarajevu Ersin Akbulut podsjetio je za Anadoliju da su iz Bosne i Hercegovine poslane poruke solidarnosti s turskim narodom.

- Kampanje pomoći organizirali su građani širom Bosne i Hercegovine. Jednu od njih organizirala je i Općina Travnik, rekao je Akbulut.

Ističući da je u akciji koju su vodili načelnik općine Travnik Kenan Dautović i savjetnik načelnika Amir Vrhovac prikupljeno pet šlepera pomoći, Akbulut je kazao da su posjetili centar u kojem je pomoć sakupljena i pakovana u kamione, piše AA. 

Jedan paket mu je posebno privukao pažnju, a radilo se o paketu u kojem je ranije bio ramazanski paket kojeg je Turkiye dijelila ljudima širom BiH.

- Dirnulo me to što je taj paket ponovo napunjen stvarima i sada će ići u Turkiye, kazao je Akbulut i dodao da građani BiH šalju pomoć svojoj braći koja su u nevolji nakon zemljotresa u Turkiye.

Predsjednica Unije međunarodnih demokrata (UID) u BiH Amina Šećerović-Kasli kazala je da je među humanitarnom pomoći organizacije Pomozi.ba u glavnom gradu Sarajevu njenu pažnju privukao paket u kojem su turski vojnici ranije dijelili pomoć u BiH.

- Osjećaji su bili vrlo pomiješani, jer je i ona koja pomaže moja domovina, a i ona kojoj se pomaže je moja domovina. Tu je ponos, ali i velika bol, rekla je Šećerović-Kasli.

Navodeći da kutija pomoći predstavlja vezu između dva naroda, Šećerović-Kasli je rekla da se dobro dobrim uvijek vraća.

- Turkiye je uvijek podržavala Bosnu i Hercegovinu, hiljade tih paketa je podijeljeno ovdje, a danas, Bosna i Hercegovina uzvraća tu dobrotu i stoji uz Turkiye, kazala je ona.

Šećerović-Kasli je na društvenim mrežama podijelila fotografiju tog paketa i navela da se “tanjir koji dođe od brata ili komšije ne vraća prazan“.

komentari (0)