Helez razgovarao s Banožićem: Hrvatska ne podržava nikakav oblik secesije u BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez sastao se u četvrtak u Sarajevu s ministrom odbrane Hrvatske Marijom Banožićem

BiH 28.09.2023, 12:25 03.10.2023, 10:05
Helez razgovarao s Banožićem: Hrvatska ne podržava nikakav oblik secesije u BiH
© AA

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez sastao se u četvrtak u Sarajevu s ministrom odbrane Hrvatske Marijom Banožićem, koji boravi u zvaničnoj posjeti BiH. 

Dvojica ministara održali su bilateralni sastanak u zgradi Ministarstva odbrane BiH, nakon čega je uslijedio zajednički sastanak delegacija dviju zemalja.

Hrvatski ministar odbrane Mario Banožić izjavio je nakon sastanka da je s bh. kolegom razgovarao o različitim oblastima odbrambene saradnje i podizanju sigurnosti BiH, piše AA. 

- Republika Hrvatska snažno podupire cjelovitost BiH. Raduju nas pozitivni pomaci koji omogućuju učinkovit rad Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH. Tu najprije mislim na donošenje proevropskih akata, usvajanje odbrambenog proračuna, a isto tako i posvećenost reformskim procesima. U tom kontekstu Republika Hrvatska prepoznaje važnost NATO-a i Evropske unije, instrumenata kojima se mogu jačati kapaciteti Oružanih snaga BiH, rekao je Banožić.

Na današnjem sastanku potpisan je i sporazum o nastavku školovanja bh. kadeta i vojnih lica u Hrvatskoj. Banožić je rekao da je time omogućen nastavak aktivnog doprinosa Hrvatske potrebama ministarstva odbrane.

- Drago mi je da pripadnici Oružanih snaga BiH, zajedno s kadetima, čine najbrojniju grupaciju stranih vojnih polaznika kojih u ovom trenutku imamo na školovanju u Hrvatskoj. Potičemo i školovanje Hrvata iz odbrambenog sustava BiH, jer brigu za njihovo vojno školovanje uistinu smatramo svojom obavezom, rekao je Banožić.

Istakao je da će Ministarstvo odbrane Hrvatske nastaviti intenzivirati saradnju s Ministarstvom odbrane BiH i po pitanju zaštite stanovništva od prirodnih katastrofa.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez izrazio je zadovoljstvo što je u Sarajevu održan treći državnički susret između njega i hrvatskog ministra odbrane i što Banožić u BiH, kako je kazao, "ne dolazi poluilegalno kao što to rade neki zvaničnici".

- Nastavićemo saradnju. Drago mi je da imamo već treći susret, jer je Hrvatska, s obzirom na granice sa BiH, s obzirom na historijat, demografsku strukturu, naš ključni spoljnopolitički saveznik i, da kažem, komšija. Raduje me da je hrvatski ministar odbrane potpuno jasno rekao da Republika Hrvatska ne podržava nikakav oblik secesije kada je u pitanju BiH. Na tome im hvala. Podržavaju cjelovitost, teritorijalni integritet, suverenitet BiH. Želim da naglasim da je Hrvatska predvodnik država EU i NATO saveza kada su u pitanju euroatlanske integracije, rekao je Helez.

Dodao je da BiH na putu da, preko Hrvatske i NATO saveza, konačno nadgleda svoje nebo.

- Mi trenutno nemamo uvid u to. Imamo nešto civilno, ali vojno nemamo i na dobrom smo putu da nadgledamo naše nebo i da ne može više niko ilegalno prelijetati kada su u pitanju vojni avioni, kazao je Helez.

Zahvalio se ministru odbrane Hrvatske na podršci i saradnji te je najavio nastavak saradnje.

- Konačno je vrijeme da ove dvije države budu prijatelji i partneri na svakom polju. Jako je bitna stabilnost Zapadnog Balkana ukoliko su ove dvije države u dobrim odnosima. Sada kako stvari stoje, imamo izuzetne odnose. Hrvatska nas podržava i nastaviće nas podržavati dok konačno ne uđemo u EU i NATO, rekao je Helez.

komentari (0)