Helez: Svaki pokušaj otcjepljenja naići će na brutalan odgovor

Helez je zatražio od SAD-a da sa svojim oružanim snagama budu prisutni u BiH, sve dok zemlja ne bude članica NATO saveza

BiH 14.04.2023, 13:15 14.04.2023, 14:09
Helez: Svaki pokušaj otcjepljenja naići će na brutalan odgovor
© AA

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez zatražio je od Sjedinjenih Američkih Država da poveća vojnu prisutnost u BiH, zbog separatističkih prijetnji predsjednika RS-a Milorada Dodika.

 Ističući da je ovaj zahtjev odgovor na prijetnje srpskog političara da će se otcijepiti od BiH, Helez je pozvao politčare da se “urazume” te kazao da takav korak ne može proći bez sukoba.

- Vrlo jasno želim da kažem da će svaki pokušaj otcjepljenja bilo kojeg dijela države BiH naići na brutalan odgovor. I zato ja molim sve one neodgovorne političare koji stalno potenciraju, ne znam iz kojih razloga, da će napraviti neko otcjepljenje, da rade na tome, da su spremni, i tako dalje –  da to ne rade. Najveću štetu nanose sebi i “onom narodu kojeg predstavljaju, kazao je Helez. 

Dodao je da mu nije jasno "odakle ta priča da se pokuša napraviti problem" 

- To nije neka sitnica, ako kažete ćete se vi odvojiti od BiH, to svako živ u BiH zna da ne može proći bez sukoba, navodi Helez. 

Helez je zatražio od SAD-a da sa svojim oružanim snagama budu prisutni u BiH, sve dok zemlja ne bude članica NATO saveza, piše Aljazeera. 

-  I zato molim te neodgovorne političare da se urazume. I to je moja reakcija na njihovu akciju – da pozovem američke oružane snage da jednom jedinicom budu prisutni u BiH, sve do onog momenta dok ne budemo članica NATO saveza,  poručuje Helez.

komentari (0)