I u Mostaru obilježavanje Dana sjećanja na šehide i Dan nacionalnog jedinstva Turkiye

Program je i ove godine započeo učenjem jasina i dove za duše stradalih tokom neuspjelog državnog udara u Turkiye, u Karađozbegovoj džamiji prije džuma namaza

BiH 14.07.2023, 15:08 18.07.2023, 09:24
I u Mostaru obilježavanje Dana sjećanja na šehide i Dan nacionalnog jedinstva Turkiye
© AA

Dan sjećanja na šehide i Dan demokratije i nacionalnog jedinstva Turkiye obilježava se u Mostaru, u Bosni i Hercegovini. Program je i ove godine započeo učenjem jasina i dove za duše stradalih tokom neuspjelog državnog udara u Turkiye, u Karađozbegovoj džamiji prije džuma namaza, javlja Anadolu.

Program će se i ove godine nastaviti u prostoru Instituta ”Yunus Emre”, gdje će se upriličiti izložba fotografija nastalih tokom neuspjelog udara. Imam Karađozbegove medrese prisutnim vjernicima rekao je nekoliko prigodnih riječi o prijateljstvo Turkiye i Bosne i Hercegovine, prisjetivši se i pomolivši se i za šehide stradale tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini.

Neuspjeli pokušaj državnog udara izveli su pripadnici terorističke organizacije Fetullahci (FETO) - paralelne državne strukture, na 15. jula 2016. godine.

Teroristička organizacija Fethullahci je naoružana organizacija koju su formirali fanatici pod direktivom penzionisanog imama Fetullaha Gulena. Gulen je u "crvenoj" kategoriji na listi najtraženijih terorista u Ministarstvu unutrašnjih poslova Turkiye, a optužen je kao vođa organizacije i paralelne državne strukture.

Cilj organizacije bio je narušiti ustavni poredak Republike Turkiye i uspostaviti režim u kojem bi Gulen bio duhovni vođa. Za turski narod mnogo znači činjenica da su uz njih tada bili prijatelji iz Bosne i Hercegovine.

komentari (0)