Identifikacija žrtava genocida ekshumiranih iz masovne grobnice u Kalinoviku

Nakon izuzimanja koštanih uzoraka i DNK analize utvrđeno je da se u ovom slučaju radi o žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine.

BiH 06.04.2022, 10:56 06.04.2022, 12:29
Identifikacija žrtava genocida ekshumiranih iz masovne grobnice u Kalinoviku
© Tužilaštvo BiH

Identifikacija žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine, a čiji su posmrtni ostaci prošle godine ekshumirani iz masovne grobnice na lokalitetu Dobro Polje, općina Kalinovik, počela je u prostorijama JKP "Gradska groblja" Visoko. 

- Nakon što je identitet ovih žrtava utvrđen putem DNK metode, danas će taj identitet potvrditi i članovi porodica ovih žrtava. Ujedno, porodice će danas odlučiti i da li će dati svoju saglasnost za ukop ovih žrtava u julu ove godine na kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, izjavila je za AA Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Masovna grobnica iz koje su ekshumirani nekompletni posmrtni ostaci ovih deset žrtava otkrivena je 31. maja prošle godine na lokalitetu Dobro Polje, a zbog izuzetno nepristupačnog terena u kanjonu rijeke Bistrice, kompleksnosti terena i položaja posmrtnih ostataka, ekshumacija na ovom lokalitetu je trajala i većinu juna 2021. godine.

Nakon izuzimanja koštanih uzoraka i DNK analize utvrđeno je da se u ovom slučaju radi o žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine. Lokalitet na kojem su žrtve pronađene je najudaljenija lokacija na kojoj su pronađeni posmrtni ostaci Srebreničana.

komentari (0)