IUS nagrađuje najuspješnije: Dodijeljene stipendije budućim studentima

Predsjednik Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo SEDEF podsjetio je da je osnovni cilj kada je fondacija nastajala bio da studenti studirajući na IUS-u  ojačaju  i unaprijede međunarodna prijateljstva što se u 18 godina postojanja i dokazalo. 

BiH 13.05.2022, 12:50 13.05.2022, 12:57
IUS nagrađuje najuspješnije: Dodijeljene stipendije budućim studentima
© Balkan News/Vedad Kamenjašević

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu danas je upriličena dodjela ceritifikata učenicima završnih razreda srednjih škola, koji su kroz testiranje za stipendije, osvojili potpuno besplatno školovanje, odnosno stipendije u visini od 100 posto.  Njih dvadeset koji su danas primili ceritifikat svoje školovanje nastavit će na IUS-u.

Učenicima su ceritifikat uručili Hasan Topaloglu, predsjednik Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF) i Ahmet Yildirim, rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Tom prilikom Topaloglu je kazao kako SEDEF fondacija već dugi niz godina dodjeljuje stipendije uspješnim studentima, onima koji su u potrebi ili su uspješni u sportu, kulturi ili umjetnosti.

- Danas smo uručili certifikate za stipendije uspješnim studentima i to ćemo nastaviti raditi i u budućnosti, kazao je Topaloglu.

Predsjednik Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo SEDEF podsjetio je da je osnovni cilj kada je fondacija nastajala bio da studenti studirajući na IUS-u  ojačaju  i unaprijede međunarodna prijateljstva što se u 18 godina postojanja i dokazalo. 

- U isto vrijeme dok dajemo stipendije, studentima kojima su date stipendije, govorimo da imaju izborne predmete Bosanskog, Turskog i Arapskog jezika.  Studenti koji imaji 100 postotnu stipendiju preporučujemo da nastavu prate na turskom jeziku, i vidjeli smo da su u tome uspješni. Također, studentima koji iz Turske dolaze na IUS da studiraju, govorimo 'Vi ste sada došli u Bosnu i Hercegovinu, izaberite da učite bosanski jezik', i uz poslovicu da čovjek vrijedi onoliko koliko zna jezika, omogućavamo studentima da se bolje usavršavaju i da imaju bolju komunikaciju jedni s drugima, kazao je Topaloglu.

Predsjednik Fondacije je kazao kako i studenti koji završe studij na IUS nisu zaboravljeni.

- Svake godine IUS desetinama studenata daje 100 postotnu stipendiju, i onda ti studenti nakon završetka fakulteta ne odlaze  nego im se daje priliku da rade kao asistenti. Većina ovih studenata ima priliku da svoj master i doktorski studij završavaju širom svijeta na drugim univerzitetima. Naš univerzitet je dobra referenca da bi dobili stipendije i mnogo smo sretni zbog toga, zaključio je Topaloglu.

Rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu Ahmet Yildirim dodao je da su dobitnici stipendija najuspješni studenti u BiH te da zaslužuju stopostotnu stipendiju.

- Zadovoljstvo nam je imati vrijedne studente. Stipendiju ne dajemo samo studentima iz BiH. Također dajemo internacionalnim i turskim studentima. Oko 60 posto stipendija, koje dajemo, su za studente iz BiH. Danas smo dali stipendiju preko dvadeset studenata, ali kako sam već rekao, stipendiju dajemo svima. Današnja grupa je samo dio stipendiranih studenata, kazao je Yildirim.

Za budućeg studenta Hamzu Bajraktarević, stipendija sa jedne strane rasterećuje finansijsku stranu i obavezu koju ima prema univerzitetu te mu nudi mogućnost da se posveti akademskoj strani.

I za njegovog kolegu Farisa Keserovića, koji je dobitnik stipendije, stipendija je važna zbog roditelja jer će i njima mnogo pomoći a on će se moći fokusirati na svoje školovanje.

Amina Cerović, također, je buduća studentica Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, a za nju stipendija znači mnogo jer već dugo vremena razmišlja da u budućnosti bude predavač na predmetu Engleski jezik a mogućnost ostvarenja svoje želje pronašla je na IUS-u.

Cerović ističe kako su njeni roditelji u njoj gajili ljubav prema jezicima i da stipendija koju IUS dodjeljuje, upravo, može podstaći djecu za učenjem.  

komentari (0)