Izetbegović: " Plaćena je ogromna cijena u ljudskim životima"

BiH 15.07.2022, 19:23 15.07.2022, 22:23
Izetbegović: " Plaćena je ogromna cijena u ljudskim životima"
© Facebook

Povodom 15.jula, Dana demokratije i nacionalnog jedinstva Republike Türkiye, i obilježavanja šeste godišnjice od pokušaja državnog udara na svom Facebook profilu oglasio se lider SDA Bakir Izetbegović.

- Turski bratski narod danas obilježava šestu godišnjicu od sudbonosnih događaja u noći 15. jula 2016. godine, kada je uz vodstvo svog lidera Recepa Tayyipa Erdogana uspio odbraniti slobodu, demokratiju i vlastiti sistem vrijednosti. Pokušaj državnog udara kojeg je organizovala teroristička organizacija FETO, s namjerom da likvidira predsjednika Erdogana, spriječio je narod koji je stao uz svog lidera i goloruk se suprotstavio tenkovima i frakciji unutar vojske koju su kontrolisali teroristi, naveo je Izetbegović. 

Izetbegović je naveo kako su svima u sjećanje urezane "dramatične slike koje su te noći stizale iz turskih gradova, kao i nevjerovatna hrabrost ljusi koji su svojim tijelima zaustavljali moćnu vojnu tehniku". 

- Plaćena je ogromna cijena u ljudskim životima, ali svaki put do slobode je, nažalost, krvav i bolan. Tog 15. jula 2016. godine, dok su mnogi kalkulisali i čekali ishod, dao sam punu podršku turskom narodu i državi - i predsjedniku Erdoganu, kaže Izetbegović.

Dodao je i da podršku turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu pruža podršku i danas te da se nada da se događaji iz 15.jula 2016. neće ponoviti. 

-Prijatelju i bratu Recepu Tayyjipu Erdoganu želim dobro zdravlje, a turskom narodu mir, slobodu i prosperitet, napisao je Izetbegović

komentari (0)