Izetbegović: Za Izborni zakon potrebna podrška predsjednika parlamentarnih stranaka

Izetbegović je tom prilikom istakao kako bi uz intenzivnu komunikaciju sa predstavnicima Evropske unije moglo doći do kandidatskog stautsa do kraja ove godine re se osvrnuo i na izmjenu Izbornog zakona BiH...

BiH 29.06.2021, 09:51 29.06.2021, 11:25
Izetbegović: Za Izborni zakon potrebna podrška  predsjednika parlamentarnih stranaka
© AA

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i lider SDA Bakir Izetbegović, boravio je jučer na 2. Samitu predsjednika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana i Evropskog parlamenta.  Izetbegović je za BHRT govorio je o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine u EU te istakao kako je BiH potrebna jača podrška Evropske unije i novog visokog predstavnika za provođenje reformi koje je pred BiH postavila Evropska komisija. 

Izetbegović je tom prilikom istakao kako bi uz intenzivnu komunikaciju sa predstavnicima Evropske unije moglo doći do kandidatskog stautsa do kraja ove godine re se osvrnuo i na izmjenu Izbornog zakona BiH. 

- Imamo interresornu grupu. Mislim da bez snažne podrške predsjednika parlamentarnih stranaka sama po sebi ta interresorna grupa neće moći uraditi posao, da je potrebno uključivanje kompletnog seta političara, kako se to ranije radilo kod Aprilskog paketa, samo ne sa onakvim ishodom, kazao je Izetbegović te dodao da je potreban snažniji angažman međunarodne zajednice.

 

Prema njegovom riječima „ovo do sada što smo imali je reducirani oblik – dva ambasadora i dva predsjednika stranaka“.

- Po meni to od početka nije imalo šansu, tako da, mislim da je neophpdno da se svi uključe, i međunarodna zajednica i mi, predsjednici stranaka, i onda imamo nekakvu šansu da napravimo posao. Ja bih obratio pažnju na izvještaj od prije par dana, na rezoluciju Evropskog parlamenta, tačke 46 i 47 – implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava. U tački 47 se jasno kaže da se moramo držati isključivo onoga što presude sadrže, a ne, po našem običaju, širiti to, prebacivati na druge teme koje odgovaraju pojedinim strankama i političarima, naglasio je Bakir Izetbegović u razgovoru za BHRT.

komentari (0)