Izložba "Sjećanje" u Kozarcu: Izloženi lični predmeti prijedorskih žrtava pronađeni u grobnicama

BiH 20.07.2022, 09:08
Izložba "Sjećanje" u Kozarcu: Izloženi lični predmeti prijedorskih žrtava pronađeni u grobnicama
© AA

Porodice žrtava Prijedora i Kozarca obilaze izložbu pod nazivom "Sjećanje", a koja je postavljena uz musalu u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora.

Izložba artefakata ili materijalnih vrijednosti koji su nađeni prilikom iskopavanja grobnica, a koji pripadaju žrtvama, zvanično će biti otvorena sutra prije dženaza-namaza za 16 prijedorskih žrtava koje su ubijene 1992. godine.

Izloženi su odjevni predmeti žrtava, obuća, lične karte, vozačke dozvole, češalj, pribor za brijanje, a koji su pronađeni u grobnicama uz posmrtne ostatke žrtava.

"Ovo je izložba ličnih predmeta koji su pronađeni u grobnicama uz posmrtne ostatke naših ubijenih. Sve su lični predmeti koji su uz njih pronađeni, od ključeva, novčanika, ličnih dokumenata do satova, kravata ili drugih odjevnih predmeta i zemlje iz Tomašice uz koju su pronađene lične stvari", izjavio je Amir ef. Mahić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kozarac, prenosi AA.

Kako je kazao, uz zemlju su položeni odjevni predmeti i obuća.

"Izložba se zove 'Sjećanje'. Sutra će zvanično biti otvorena, prije dženaze. U pola 12 će biti prezentovana od strane autora Muje Begića. Izložba je postavljena ovdje kako bi i dan prije dženaze i poslije, što veći broj mogao da pogleda izložbu koja svjedoči o onome što se dešavalo našim ubijenim ovdje 1992. godine", rekao je Mahić za AA.

Prema njegovim riječima, izložba će biti otvorena jedno vrijeme u musali u Kamičanima.

"Autor je obećao da će se potruditi da ona bude pokazana i na drugim mjestima u Bosni i Hercegovini, prije svega u Sarajevu, kako bi se mogla vidjeti i na drugim mjestima. Cilj izložbe je da se materijalno pokaže šta je to bilo uz ubijene, od predmeta koji su lične prirode do konopaca ili žica kojim su bili vezani. Sve to govori o tome kako su naši najmiliji ubijani ovdje, zašto su ubijani. Niko od njih nije imao oružje", rekao je Mahić.

Dodao je da je cilj da se ovom izložbom kaže da je potrebno da se ovi predmeti sačuvaju i da se ostave u trajno sjećanje budućim generacijama.

Žrtve koje će biti ukopane sutra nakon šehidske dženaze, ubijene su tokom 1992. i 1993. godine, a njihovi posmrtni ostaci su pronađeni na deset različitih lokacija.

Uglavnom se radi o grobnicama koje su otkrivene godinama unazad, neke od njih čak 1998. i 1999. godine godine kao što je grobnica Trnopolje – Matrići, Sivci, Hrastova glavica, Kozarac – Garevci.

Neke žrtve koje će sutra biti ukopane su ekshumirane i na Korićanskim stijenama, u Zecovima kod Prijedora, ali i prilikom izvršenja ekshumacije u Rizvanovićima 2019. godine.

komentari (0)