Jedinstvena cijena kurbana za BiH iznosi 390,00 KM

BiH 17.05.2022, 12:46
Jedinstvena cijena kurbana za BiH iznosi 390,00 KM
© AA

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini će i ove godine provesti akciju organiziranog otkupa i klanja kurbana za humanitarne potrebe i potrebe obrazovnih institucija. Jedinstvena cijena kurbana za BiH iznosi 390 KM.

Muslimanska informativna novinska agencija (MINA) javlja da će ovogodišnja akcija biti realizirana pod motom “Zajednica za zajednicu“, čime Islamska zajednica želi ukazati na ono što je u proteklih sedam godina realizirano i koji su efekti ove akcije na društvo, a što se vidi i iz činjenice da je samo na području Podrinja Islamska zajednica otkupila kurbane od povratničke populacije u ukupnom iznosu od 13.143.500,00 KM.

- Želimo pokazati šta je Zajednica uradila na općedruštvenom planu za širu zajednicu na prostoru Bosne i Hercegovine, odnosno koliko su brojna pravna i fizička lica imala direktan benefit naše akcija, rekao je Bilal Memišević, voditelj Odjela za kurbane IZ u BiH.

Islamska zajednica kao odgovorna institucija izvršenju vjerskog propisa klanja kurbana pristupa sistemski. U cjelokupni sistem uvezala je pojedince i institucije kojima ova akcija donosi značajne koristi i dobrobiti, pa se kurbani nabavljaju i otkupljuju iz domaćih resursa, što uključuje i povratničku populaciju na području cijele Bosne i Hercegovine.

- Na području Srednjeg Podrinja, odnosno Muftijstva tuzlanskog, zajedno s Behram-begovom medresom, u proteklih sedam godina smo otkupili 26.480 kurbana. Kada sumiramo, dolazimo do cifre od 8.413.500,00 KM, koliko je Islamska zajednica kroz ovu akciju unijela sredstava na ovaj prostor. Malo koja institucija ili organizacija na nivou države se može porediti s ovim rezultatima, naglasio je Memišević.

Kurbansko meso s ovog područja se ne povlači u preradu, s obzirom na to da se radi o povratničkoj populaciji, nego se raspoređuje ljudima na istom području.

- Također, akcija se, zajedno s Gazi Husrev-begovom medresom, u kontinuitetu provodi i na prostoru Gornjeg Podrinja, odnosno Muftijstva goraždanskog. Na ovim prostorima smo otkupili 12.320 sitnih kurbana i 220 goveda, te kroz akciju smo unijeli 4.730.000,00 KM, naveo je Memišević.

U toku samog Bajrama veliki dio mesa raspodijeli se povratnicima te različitim ustanovama, institucijama, zavodima, društveno korisnim organizacijama, piše AA.

- Islamska zajednica je u ovom projektu samo servis, posrednik, koja se stavila na raspolaganje da izvrši ibadet kurbana za one koji to nisu u mogućnosti lično uraditi, ispunjavajući sve šerijatske i veterinarsko-sanitarne uslove. Naši članovi imaju povjerenje u Zajednicu i sigurni smo da će i ove godine emanet klanja kurbana povjeriti Islamskoj zajednici, poručio je Memišević.

komentari (0)