Kadet iz BiH Dino Ništović, uspješno završio školovanјe na Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandhrst u UK

Na Kralјevskoj vojnoj akademiji u Sandhrstu školuju se oficiri Kopnene vojske Ujedinjenog Kralјevstva, kao i međunarodni kadeti

BiH 16.04.2024, 12:02 17.04.2024, 14:50
Kadet iz BiH Dino Ništović, uspješno završio školovanјe na Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandhrst u UK
© MOB/OSBIH

Na svečanoj ceremoniji, koja je prošle nedjelje, održana na Kralјevskoj vojnoj akademiji u Sandhrstu (RMAS - Royal Military Academy Sandhurst) u Ujedinjenom Kralјevstvu, izvršena je promocija kadeta u prve oficirske činove, gdje je među međunarodnim kadetima, promovisan i kadet Dino Ništović iz Bosne i Hercegovine.

Na Kralјevskoj vojnoj akademiji u Sandhrstu školuju se oficiri Kopnene vojske Ujedinjenog Kralјevstva, kao i međunarodni kadeti. Školovanje traje godinu i sastoji se od: početnog, srednjeg i završnog nivoa, te se godišnje promovišu tri klase, aprilska, augustovska i decembarska.

Tako je u 2024. godini, u 232. klasi, od 26 međunarodnih kadeta promovisan i kadet Dino Ništović iz Bosne i Hercegovine. Kadet Ništović je nakon uspješno okončanog jednogodišnjeg školovanja promovisan u čin potporučnika i svoju karijeru će nastaviti u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Promociji su prisustvovale brojne zvanice iz političkog i vojnog milјea zemlјe domaćina, predstavnici diplomatskog i vojno-diplomatskog kora u Ujedinjenom Kralјevstvu i članovi porodica promovisanih kadeta. U ime Bosne i Hercegovine, na poziv komandanta RMAS general-majora Z.R. Steninga, promociji su prisustvovali Nј.E ambasador Osman Topčagić i vojni ataše pri Ambasadi Bosne i Hercegovine u Londonu, brigadir Nebojša Janković. Oni su kadetu iz Bosne i Hercegovine čestitali prvi oficirski čin i poželјeli mnogo sreće u budućoj karijeri u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane BiH. 

Centralni događaj ove ceremonije bila je Parada vladaru (Sovereigns Parade) koja se tradicionalno održava od 1948. godine.

komentari (0)