Kadeti iz BiH među najbrojnijim polaznicima turskog Univerziteta nacionalne odbrane

Rektor Afyoncu je istakao da je Univerzitet nacionalne odbrane osnovan prvenstveno da obučava oficire za Republiku Turkiye, kao i studente iz prijateljskih i bratskih zemalja

BiH 06.03.2024, 12:59 08.03.2024, 12:28
Kadeti iz BiH među najbrojnijim polaznicima turskog Univerziteta nacionalne odbrane
© AA

Rektor Univerziteta nacionalne odbrane (MSU) Erhan Afyoncu izjavio je da tu prestižnu tursku vojnoobrazovnu ustanovu pohađaju kadeti iz 31 države, a da su među najbrojnijim polaznici iz Bosne i Hercegovine.

Afyoncu je istakao da je Univerzitet nacionalne odbrane osnovan prvenstveno da obučava oficire za Republiku Turkiye, kao i studente iz prijateljskih i bratskih zemalja.

Više od hiljadu studenata trenutno pohađa MSU i dolaze iz 31 države, piše AA. 

“Među najbrojnijim su studenti iz Bosne i Hercegovine, Azerbejdžana, Somalije i Libije. Do sada smo obučili 131 bh. oficira, a 63 trenutno nastavljaju školovanje. MSU je jedan od najvažnijih univerziteta u Turkiye i jedna od najvažnijih vojnoobrazovnih institucija u svijetu. Pozivamo mlade ljude, koji su predani vojnoj službi i koji žele raditi za sigurnost svoje domovine Bosne i Hercegovine, da dođu i studiraju na našem univerzitetu u okviru relevantnih sporazuma koje imamo“, kazao je Afyoncu.

Naveo je da Turkiye gaji jake veze i veoma dobre odnose sa prijateljskim i bratskim zemljama.

Podsjetivši na jake historijske veze Turkiye i Balkana, Afyoncu je kazao da je mnogo vezira i službenika Osmanskog carstva bilo iz Bosne i Hercegovine i da su Bosanci bili od najvećeg povjerenja.

On je kazao da su Turkiye i njen narod bili uz BiH i za vrijeme agresije, a da i danas podržava očuvanje mira i stabilnosti u nadi da se periodi rata neće ponavljati na Balkanu.

“Turkiye ne odbija zahtjeve za podršku iz Bosne i Hercegovine. Mir na ovim prostorima znači mir i za Turkiye. Jako je važno raditi na očuvanju mira u periodu kada svijet ide ka razdoblju velikih sukoba. Nadam se da nikada više nećemo vidjeti te turbulentne periode na Balkanu“, kazao je Afyoncu.

komentari (0)