Kardinal Vinko Puljić nakon 31 godine na čelu Vrhbosanske nadbiskupije otišao u penziju

Za svoj rad i neumorno zalaganje za jednakopravnost svih naroda, za zaustavljanje rata na ovim prostorima te za izgradnju pravednog društva primio je više priznanja.

BiH 29.01.2022, 13:09 29.01.2022, 13:14
Kardinal Vinko Puljić nakon 31 godine na čelu Vrhbosanske nadbiskupije otišao u penziju
© AA

 Papa Franjo prihvatio je odreknuće pastoralnog upravljanja Vrhbosanskom nadbiskupijom kardinala Vinka Puljića te ga je u subotu, 29. januara umirovio. Njega će na čelu Vrhbosanske nadbiskupije naslijediti dosadašnji nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić. 

U prostorijama Nadbiskupske rezidencije u glavnom gradu BiH u prisutnosti dvojice nadbiskupa, članova konzultora i stolnog kaptola Vrhbosanske nadbiskupije te nekolicine suradnika kardinala Puljića i mons. Vukšića ovu vijest obznanio je otpravnik poslova u Apostolskoj nuncijaturi u Sarajevu mons. Amaury Medina Blanco.

Kardinal Puljić je na čelu Vrhbosanske nadbiskupije bio 31. godinu. Vrhbosanskim nadbiskupom imenovao ga je Ivan Pavao II. i to 7. decembra 1990. godine, a za biskupa ga je posvetio za 6. januara 1991. Prve godine njegove biskupske službe obilježio je rat u Bosni i Hercegovini. Zbog ustrajnog nastojanja za prekid sukoba, međusobno pomirenje i poziva na dijalog papa Ivan Pavao II. ga je 1994. imenovao kardinalom Svete Rimske Crkve čime je postao prvi kardinal u istoriji BiH. Za svoj rad i neumorno zalaganje za jednakopravnost svih naroda, za zaustavljanje rata na ovim prostorima te za izgradnju pravednog društva primio je više priznanja.

Vrhbosanska nadbiskupija objavila je da s umirovljenjem prestaje njegovo upravljanje Vrhbosanskom nadbiskupijom, ali i sve službe koje je imao u Biskupskoj konferenciji Bosne i Hercegovine.

Liturgijsko predstavljanje nadbiskupa Vukšića narodu biT će organizovano u sarajevskoj katedrali 12. marta.

U nastupnom govoru Vukšić je zahvalio papi Franji koji ga je 22. januara 2020. imenovao nadbiskupom koadjutorom Vrhbosanske nadbiskupije i tada odlučio da tu službu, u saradnji s nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem, vrši dok on ne odluči drukčije.

- Bogu hvala! I neka sve, pa tako i ova nova služba, bude na veću slavu Božju, za obnovu svega u Kristu u našoj nadbiskupiji, za širenje kraljevstva Božjega na zemlji te sloge i prijateljstva, suradnje i dijaloga među svim ljudima i narodima. To je moja današnja molitva i najiskrenija želja, naveo je Vukšić.

Istakao je da znam da cijela Vrhbosanska nadbiskupija s pravom želi znati u kojemu će smjeru ići ono što je do sada učinjeno u radu njezine prve sinode i kako će se glede toga postaviti novi nadbiskup jer crkvena pravila u ovakvim situacijama predviđaju više mogućnosti, piše AA. 

- U odgovoru na to pitanje želim kazati: Tomo nastavlja tamo gdje je Vinko stao, naveo je on.

komentari (0)