Klimatolog Krajinović: Najgore je iza nas, do kraja sedmice kiša prelazi u snijeg

Od petka se očekuje stabilizacija vremena, a nakon kiše i juga, stiže snijeg, sjeverac i minusi

BiH 19.01.2023, 10:36 19.01.2023, 11:14
Klimatolog Krajinović: Najgore je iza nas, do kraja sedmice kiša prelazi u snijeg
© AA

U Bosni i Hercegovini s pažnjom se prate vodotoci s obzirom na obilnu kišu koja je zahvatila većinu dijelova zemlje. Narandžasti meteoalarm izdat je za područje Hercegovine i centralne dijelove Bosne. Riječ je o preventivnom upozorenju koje sugeriše oprez te spremnost na zaštitu imovine.

Nakon natprosječno visokih temperatura za novogodišnje praznike, kišovito vrijeme je početkom sedmice zahvatilo BiH.

- Izmjerene akumulirane količine padavina od 07:00h 16. januara do 19. januara u 07:000h ukazuju na razmjere i ozbiljnost vremenskih uslova u ova 72 sata. Količine padavina na krajnjem sjeveroistoku su u granicama uobičajenih, Gradačac sa 11 litara po metru kvadratnom i Tuzla sa 13 litara po metru kvadratnom su stanice sa najmanje padavina u ovom periodu u Bosni i Hercegovini. Centralni predjeli zemlje sa padavinama od 30 do 60 litara po metru kvadratnom i južni, jugozapadni i zapadni predjeli sa količinama od 70 do 150 litara čine prostor gdje je bilo i najviše problema, kaže Bakir Krajinović, klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZ) za Balkan News. 

Nakon kišovite sedmice koja je donijela poplave i izljevanje rijeka iz korita u mnogim mjestima u BiH i regiji, od petka se očekuje stabilizacija odnosno – vremenske prilike koje su tipične za ovo doba godine.

Nakon kiše i juga, stiže snijeg, sjeverac i minusi.

- Ciklonalno polje koje se još vidi na sinoptičkoj karti uzrok je padavina koje za posljedicu imaju porast vodostaja naših rijeka. Pritisak zraka raste od utorka, što ukazuje da uzrok nepogoda slabi te da slijedi promjena usljed polja visokog zračnog pritiska. Promjena se očekuje od petka, a bit će praćena nižim temperaturama i padavinama u vidu snijega, te vjetrom sjevernog smjera. Svi koji željno iščekuju snijeg imat će priliku za vikend da uživaju u snježnim pahuljama i temperatura zraka između - 4 i 1, na jugu zemlje do 5 tokom jutra, a danju uglavnom između -1 i 3, na jugu zemlje do 8 stepeni Celzijusa, pojašnjava Krajinović.

Kada je riječ o padavina, Krajinović tvrdi da je „najgore iza nas“ te da nema mjesta panici.

komentari (0)