Komšić: BiH je država onih koji se sa njome identificiraju

Komšić je podsjetio da su građani Bosne i Hercegovine prije trideset i jednu godinu godinu, a uslijed raspada bivše zajedničke države, u Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini organizirali referendum o nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine

BiH 26.02.2023, 20:40 27.02.2023, 15:11
Komšić: BiH je država onih koji se sa njome identificiraju
© AA

 Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prisustvovao je Centralnoj proslava Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovini u Austriji i tom prilikom se obratio okupljenim Bosancima i Hercegovcima.

Komšić je podsjetio da su građani Bosne i Hercegovine prije trideset i jednu godinu godinu, a uslijed raspada bivše zajedničke države, u Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini organizirali referendum o nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine.

“Referendumu su prethodili brojni politički događaji kako na međunarodnom tako i na domaćem planu. I dok su separatisti putem nelegalnih i pravno ništavnih plebiscita naroda već tada pokušavali da stvore politički i pravni osnov za separatizam, snage lojalne Republici, na međunarodnom planu pokušavale su pridobiti podršku za organizaciju referenduma. U tome su i uspjele pa je referendum raspisan na osnovu nalaza Badinterove komisije", rekao je Komšić.

Ističući kako su se na referendum o nezavisnosti građani Bosne I Hercegovine velikom većinom glasova odlučili za put nezavisnosti, iskoristišvši svoje demokratsko pravo, Komšić je kazao da su odmah po objavljivanju rezultata četnički separatisti organizovani kroz paravojne formacije krenuli sa opstrukcijom normalnog i svakodnevnog života u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a da im se ubrzo u tome pridružila Jugoslovenska naroda armija, te formirane parainstitucije koje su nastale podjelom sigurnosnih agencija Republike Bosne I Hercegovine, piše AA. 

“Višestruko bolje naoružane separatisitičke snage zajedno sa JNA, uvidjevši da ne mogu sprječiti nezavisnost Bosne i Hercegovine, koji već početkom aprila zvanično priznaju vodeće države svijeta, kreću u oružanu agresiju nad Republikom Bosnom i Hercegovinom. Ta agresija otpočinje vršenjem masovnih zločina u Istočnoj Bosni, pokušajem zauzimanja Predsjedništva Bosne i Hercegovine početkom maja mjeseca 1992.godine, te nizom masakara nad civilnim stanovništom u gradovima diljem Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina je ipak već 22. maja primljena u Ujedinjene nacije. Tim činom stavljena je tačka na pitanje međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine“, podsjetio je Komšić.

Komšić je kazao da se snage, koje su napadale na Bosnu i Hercegovinu, nisu pomirile sa njenom nezavisnošću i suverenošću. 

“Oni će i dalje nastaviti da napadaju. Mi se možemo odbraniti jedino ako se budemo branili onom hrabrošću kojom smo se branili u periodu od 1992 do 19995. U toj borbi možemo se, i moramo se prvo osloniti na sebe. Budemo li se nadali pomoći nekih drugih, i budemo li mi pasivni, sami ćemo dovesti u pitanje opstanak Bosne I Hercegovine. Ja sam uvjeren da pasivni nećemo biti, i da nećemo skrštenih ruku čekati rasplet situacije. Bosna i Hercegovina je država onih koji se sa njome identificiraju. Onaj ko se ne identificira sa Bosnom i Hercegovinom nije neko na koga se može osloniti. Mi ne trebamo više nikoga moliti za ljubav prema našoj zemlji, jer toga imamo dovoljno“, poručio je Komšić.

komentari (0)