Komšić: Deveti januar simbol neuspjelog pokušaja secesije i priključenja BiH "Velikoj Srbiji”

Svo paradiranje vlasti entiteta RS samo je pokušaj da se prikrije historijski poraz velikosrpske politike u Bosni i Hercegovini u njenim osnovnim ciljevima, poručio je Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH

BiH 05.01.2024, 14:02
Komšić: Deveti januar simbol neuspjelog pokušaja secesije i priključenja BiH "Velikoj Srbiji”
© AA

Deveti januar nije ništa drugo nego dan koji se ne može tretirati drugačije nego kao godišnjica početka neuspjelog pokušaja secesije dijela Bosne i Hercegovine ili pripojenja cijele Bosne i Hercegovine u sastav Republike Srbije, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. 

"Svo paradiranje vlasti entiteta RS samo je pokušaj da se prikrije historijski poraz velikosrpske politike u Bosni i Hercegovini u njenim osnovnim ciljevima", poručio je Komšić.

Osnovni cilj te politike bio je, kako je kazao, zadržavanje Bosne i Hercegovine u sastavu Jugoslavije, odnosno njena integracija u sistem "Velike" Srbije.

"Taj neispunjeni cilj proklamovali su sami akteri velikosrpske politike i to upravo 9. januara, kada je takozvana Skupština srpskog naroda 9. januara 1992. u Sarajevu proglasila Republiku srpskog naroda Bosne i Hercegovine, koja se prema tome proglašenju nalazi u sastavu Savezne države Jugoslavije, kao njena federalna jedinica.Jedini način da dio Bosne i Hercegovine ostane u sastavu Savezne države Jugoslavije, kao njena federalna jedinica, bio je u tome da zagovornici te politike, suočeni sa pravnim porazom, jer izjašnjavanje te nelegalne skupštine za razliku od referenduma od nezavisnosti BiH niko u svijetu nije priznao) primjene genocidno nasilje", rekao je Komšić.

Dodao je da je taj proces koji je imao za "cilj uništenje države Bosne i Hercegovine i cijelih njenih naroda, otpočet 9. januara, ali u konačnici nije rezultirao time da dijelovi Bosne i Hercegovine pripadaju drugoj državi, odnosno Srbiji."

"Kada vlasti entiteta RS danas obilježavaju godišnjicu 9. januara one istovremeno i prikrivaju činjenicu da velikosrbijanskom režimu Miloševića i Karadžića, čak ni uz pomoć genocida nije uspjelo da dio Bosne i Hercegovine postane dio Republike Srbije. Česti pozivi velikosrpskih političara sa obje strane Drine na navodno ujedinjenje na najbolji način svjedoče neispunjenosti političkih ciljeva 9. januara i ciljeva koji su proklamovani kroz deklaraciju nelagalne takozvane Skupštine srpskog naroda Bosne i Hercegovine", poručio je Komšić na svom Facebook nalogu,  prenosi AA. 

Podsjetio je da je RS je entitet u državi Bosni i Hercegovini, a ne federalna jedinica u sastavu Republike Srbije "kao što je to bilo zamišljeno i kao što je u ime toga počinjen genocid nad Bošnjacima i zločini protiv čovječnosti nad Hrvatima u BiH."

"Akteri velikosrpske politike sa obje strane Drine propustili su u periodu od 1992. do 1995. kada su imali apsolutnu vojnu premoć priliku da otmu dio Bosne i Hercegovine. U tome su zaustavljeni, uz velike žrtve građana Bosne i Hercegovine i herojstvo pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, MUP-a RBiH. Iako ih nastavljaju zastupati, nikada neće biti realizirani ciljevi iz deklaracije od 9. januara po kojoj je dio Bosne i Hercegovine trebao biti priključen Srbiji. Milorad Dodik niti smije, niti može, niti ima odakle žrtvovati preko dvadeset i jednu hiljadu srpskih vojnika (koliko je tokom agresije stradalo) za novi pokušaj secesije. A toliko mu je naime potrebno, samo za pokušaj", poručio je Komšić.

komentari (0)