Komšić na prijemu povodom Dana državnosti BiH: Sloboda koju živimo u vlastitoj domovini nije za podcijeniti

U Predsjedništvu Bosne i Hercegovine u subotu je održan svečani prijem povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, kojem su domaćini bili predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović

BiH 25.11.2023, 20:01
Komšić na prijemu povodom Dana državnosti BiH: Sloboda koju živimo u vlastitoj domovini nije za podcijeniti
© AA

U Predsjedništvu Bosne i Hercegovine u subotu je održan svečani prijem povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, kojem su domaćini bili predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović. 

Prijemu su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, kao i brojni zvaničnici iz političkog, društvenog, sportskog, kulturnog, vjerskog i ekonomskog života BiH, piše AA. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić podsjetio je da je zasjedanjem ZAVNOBIH-a prije 80 godina, u teškim ratnim okolnostima fašističke okupacije, obnovljena državnost Bosne i Hercegovine, zacrtani su njen kontinuitet, samostalnost i ravnopravnost svih njenih građana.

"Da bismo danas do kraja shvatili istorijski značaj ZAVNOBIH-a, u jednoj vrsti stoljetnog istorijskog registra, potrebno se prisjetiti činjenice koja kaže da su na terirtoriji naše zemlje u posljednjih stotinjak godina egzistirale čak četiri države. Dvije od tih država, Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenca kasnije Kraljevina Jugoslavija, i Nezavisna Država Hrvatska, uopće nisu računale s postojanjem Bosne i Hercegovine kao države i gušile su svaku osobnost Bosne i Hercegovine. Njihov velikosrpski i velikohrvatski hegemonistički karakter u osnovi je nastojao poništiti sve bosansko i u smislu državnosti, i u smislu identiteta", rekao je Komšić i dodao:

"Druge dvije države, odnosno republike, socijalistička koja je nastala u ZAVNOBIH-u i nezavisna Republika Bosna i Hercegovina koja je proglašena nakon održavanja referenduma o nezavisnosti, nastale su upravo na suprotnim osnovama, na osnovama bosanske državnosti i borbe za slobodu, i to uprkos pomenutim hegemonističkim težnjama koje su pratili i najteži oblici ratnih zločina protiv građana i naroda Bosne i Hercegovine. Nikada, kao Bosanci i Hercegovci, nismo osjećali svojima države i državne oblike koji su nam nametani bez da nas se o tome išta pitalo, a nije nas se o tome pitalo upravo i samo u onim razdobljima kada nismo bili organizovani ni politički ni vojno."

Dodao je da ZAVNOBIH kao presedan u bosanskohercegovačkoj istoriji nije samo dokaz kontinuiteta državnosti Bosne i Hercegovine nego i prekid "kontinuiteta otuđivanja zemlje i formiranja tuđinske uprave".

"Oba puta u posljednjih stotinu godina kada smo se oružjem borili za državu, istu smo i odbranili, i oba puta, kada to nije bio slučaj, istu smo gubili", poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Istakao je da danas, tačno 80 godina nakon ZAVNOBIH-a i nešto više od 30 godina poslije referenduma o nezavisnosti, "kada pogledamo oko sebe i osvrnemo se na dešavanja kako na Istoku tako i na Zapadu, mi jasno možemo vidjeti da sloboda koju živimo i uživamo u vlastitoj domovini nije za podcijeniti, ali nije ni zauvijek data niti garantovana".

"Istina je da mi kao država i kao građani moramo biti svjesni toga gdje se nalazimo, čime smo okruženi, na koga smo upućeni i za što smo opredjeljeni. Ali ipak isto tako trebamo znati da niko drugi osim nas samih nije garant opstanka i razvoja države Bosne i Hercegovine", poručio je Komšić.

Pozvao je sve u BiH da poštuju snagu i značaj međunarodnih asocijacija čijem članstvu teže jer, kako je kazao to im je u interesu, ali je napomenuo da postojanje države Bosne i Hercegovine nisu dužni slijepo poistovjećivati sa sudbinom pomenutih asocijacija.

"Na koncu, Bosna i Hercegovina je naša trajna vrijednost, a interesi su, kako nas istorija uči promjenjivi. Neka nas u ova neizvjesna vremena vodi optimizam i borbeni duh i neka nas sjećanje na našu prošlost inspiriše da gradimo budućnost u kojoj će Bosna i Hercegovina biti zemlja mira, stabilnosti i blagostanja za sve njene građane. I neka naša snaga leži u jedinstvenosti i posvećenosti ideji slobode – to je temelj na kojem treba da gradimo našu sutrašnjicu.Drage Bosanke i Hercegovke, dragi Bosanci i Hercegovci, kada govorimo o budućnosti naše domovine, u suštini, sve se svodi na slobodu nas građanki i građana Bosne i Hercegovine, i na našu volju i želju da izborenu i odbranjenu slobodu očuvamo, ali i branimo ako to zatreba", poručio je Komšić.

Bosna i Hercegovina u petak obilježava Dan državnosti, datum kada je prije 80 godina održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu na kojem su donesene odluke o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine.

komentari (0)