Komšić nakon sjednice Predsjedništva BiH: Dodik je na cijeli set tačaka povukao vitalni nacionalni interes

Po njegovim riječima, član Predsjedništva Milorad Dodik je bio protiv svih tačaka, "što nije ništa novo, on je to već i ranije radio i najavio".

BiH 18.10.2021, 13:23
Komšić nakon sjednice Predsjedništva BiH: Dodik je na cijeli set tačaka povukao vitalni nacionalni interes
© FENA

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici, između ostalog, razmatralo ugovor sa Islamskom zajednicom u BiH, ali je izjašnjavanje o ovom pitanju ostavljeno za narednu sjednicu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je nakon sjednice izjavio novinarima da je njihov cilj da tu obezbijede jedinstven stav sve trojice članova Predsjedništva BiH, jer je riječ o delikatnim stvarima.

- Po tumačenju Šefika Džaferovića i mene, riječ je o ugovoru 'sui generis', ugovoru svoje vrste, koji nije identičan ugovoru sa Vatikanom i sa Srpskom pravoslavnom crkvom, jer sjedište Katoličke crkve je u Vatikanu i to po svojim bitnim obilježjima ima karakter međunarodnog ugovora. Sjedište Srpske pravoslavne crkve ima karakter međunarodnog ugovora zbog toga što je sjednište SPC-a u Beogradu, pojasnio je Komšić.

Napomenuo je da je sjedište Islamske zajednice u Sarajevu, "dakle taj element inostranosti otpada, jer Islamska zajednica ima sjedište u Sarajevu".   

- Da bismo postigli ravnopravan odnos prema vjerskim zajednicama u BiH, naše je mišljenje da Predsjedništvo treba da prihvati i ovaj ugovor. Dodik se tome protivio zbog toga što je taj ugovor različit u odnosu na ugovore sa SPC-om i Kataličkom crkvom. I jeste, različit je utoliko koliko je različit islam u ispoljavanju, odnosno koliko je različito ispoljavanje i upražnjavanja religije drugačije kod muslimana u odnosnu na pravoslavce i katolike, kazao je Komšić.      

Dodao je da su Pravoslavna i Katolička crkva kršćanske crkve i imaju vrlo sličan način ispoljavanja religije, za razliku od Islamske zajednice koja, s obzirom na sve, ipak ima neka druga pravila.

Komšić kaže da je njegovo mišljenje, a misli da je to i mišljenje Šefika Džaferovića, " da mi nismo ti, niti bi to smjeli u državi koja poštuje vjerska prava i slobode, određivati vjerskim zajednicama način na koji će se upražnjavati religija".

- Najveća se rasprava vodila, mada to niko nije direkto pomenuo ali na to se misli, o obezbjeđivanju termina za džumu petkom. Islamska religija to traži od vjernika muslimana i nismo mi ti koji ćemo to pravo onemogućavati. Dakle, naše je da prihvatimo ono što jeste ispoljavanje religije, istaknuo je Komšić.

Kazao je da, nažalost, nisu mogli doći do konsenzusa po ovom pitanju, a cilj im je da ipak postignu konsenzus, tako da su izjašnjavanje o ovom pitanju ostavli za sljedeću sjednicu.

U međuvremenu će obaviti dodatne razgovore i s predstavnicima Islamske zajednice u BiH.

- Nije problem pozvati i ljude koji su sigurno bolji i veći pravni eksperti od nas pojedinačno, ili nas trojice kao Predsjedništva BiH, sve sa ciljem da bi se došlo ipak do jedinstvenog stava o tome šta uraditi u ovom slučaju. Donijeli smo zajednički zaključak da se to odgodi za sljedeću sjednicu Predsjedništva, da se obave dodatne konsultacije, da vidimo i zvanično stav Islamske zajednice i onda ćemo o tome odlučivati, zaključio je Komšić.

Kazao je i da je na današnjoj sjednici razmatran cijeli set tačaka iz nadležnosti Predsjedništva BiH, a tiču se stvari koje su vezane za vanjsku politiku.  

Po njegovim riječima, član Predsjedništva Milorad Dodik je bio protiv svih tačaka, "što nije ništa novo, on je to već i ranije radio i najavio".

- Na jedan cijeli set tačaka je povukao vitalni nacionalni interes, a to su tačke koje su po drugi put došle na sjednicu Predsjedništva BiH. To je njegovo ustavno pravo, bez obzira koliko nama izgledale neke stvari apsurdne s ove tačke s koje gledamo cijelu situaciju, kazao je Komšić.   

Naveo je i da je Dodik tražio da se skinu pojedine tačke koje se tiču finansijskih sredstava, odnosno nekih sredstava koja su trebala ići za RS i Federaciju BiH po osnovu međunarodnih ugovora, piše Fena. 

- On je tražio da se to skine iz razloga da to ne bi propalo sad glasanjem, jer bi on kao morao potegnuti vitalni nacionalni interes čak i na one sporazume kojima se obezbjeđuje novac za RS, odnosno za potrebe institucija i građana u RS. Mi smo na to pristali, jer nama nije cilj da taj novac koji je neophodan institucijama i građanima, bilo u Federaciji BiH, bilo u RS, propadne , istaknuo je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

komentari (0)