Komšić: Ne možemo dopustiti da još četiri godine provedemo u razbijanju blokada i beskorisnim optužbama

BiH 05.07.2022, 16:49
Komšić: Ne možemo dopustiti da još četiri godine provedemo u razbijanju blokada i beskorisnim optužbama
© AA

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je da u Ustavu BiH nigdje ne piše da ministri Hrvati moraju doći iz HDZ-a (Hrvatske demokratske zajednice).

“Ko god da bude sjedio u Predsjedništvu BiH, ne treba dati mandat za obnašanje pozicije državnog premijera predsjedniku HDZ-a (Hrvatske demokratske zajednice). Zato što HDZ u startu traži da na državnoj vlasti svi ministri Hrvati budu iz HDZ-a, a Hrvati ministri mogu doći i iz SDP-a (Socijaldemokratska partija) ili DF-a (Demokratska fronta), jer te dvije stranke u ovom trenutku imaju skoro duplo više glasova od HDZ-a. Nakon ovih izbora će imati i još više. U Ustavu BiH nigdje ne piše da ministri Hrvati moraju doći iz HDZ-a“, kazao je Komšić u saopćenju, te dodao:

“Ne može se dopustiti da državni premijer (predsjedavajući Vijeća ministara) bude neko sa nekih stotinjak hiljada glasova, koliko može dobiti Čovićeva stranka, i da sa te pozicije nameće nove blokade kako bi ispunio svoje ciljeve ucjenama, te da uz to i čuva RS. Stoga, nema razloga ni da Bećirović niti Izetbegović već sada ne iskažu spremnost na to da se svi obavežemo, ma ko sutra sjedio u Predsjedništvu BiH, da to nećemo dopustiti“, rekao je on.

Poručio je da se ne smije dopustiti da još četiri godine prođu u razbijanju blokada.

“Ucjenama i blokadama HDZ-a se mora stati u kraj, jer se svijet, pa i Bosna i Hercegovina nalaze na velikoj prekretnici, i mi ne možemo dopustiti da još četiri godine provedemo u razbijanju blokada i beskorisnim međusobnim optužbama. Oko toga se svi na probosanskom političkom spektru već sada trebamo dogovoriti, i jedni druge pred građanima na to obavezati. Građani od nas očekuju dogovor i definisanje minumuma zajedničkih ciljeva. Ako težimo ka normalnoj i građanskoj BiH onda je to logično“, kazao je Komšić.

Izvor: AA

komentari (0)