Komšić uputio zvaničan zahtjev za dodjelu kandidatskog statusa BiH

Nakon ruskog napada na Ukrajinu, Moldavija i Gruzija, koje su iz sigurnosnih razloga podnijele zahtjev za hitnu proceduru za članstvo u EU i Bosna i Hercegovina je poslala zvaničan zahtjev uniji

BiH 08.03.2022, 16:33
Komšić uputio zvaničan zahtjev za dodjelu kandidatskog statusa BiH
© AA

Predsjednik Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je zvaničan zahtjev čelnicima Evropske unije za dodjelu kandidatskog statusa BiH, javlja Klix. 

Nakon ruskog napada na Ukrajinu, Moldavija i Gruzija, koje su iz sigurnosnih razloga podnijele zahtjev za hitnu proceduru za članstvo u EU i Bosna i Hercegovina je poslala zvaničan zahtjev uniji. 

Navodeći da će članstvo u EU ojačati suverenitet i sigurnost zemlje, Komšić je uputio peticiju predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu, predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, visokom predstavniku EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu i Komesar EU za proširenje Oliver Varhelji.

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, također je u poruci koju je objavio na Twitteru pozvala lidere EU da hitno prihvate Bosnu i Hercegovinu u Evropsku uniju.

komentari (0)