Koncertom studenata IUS-a obilježen Dan sjećanja na Ataturka i Praznik omladine i sporta u Turkiye

BiH 19.05.2022, 23:10
Koncertom studenata IUS-a obilježen Dan sjećanja na Ataturka i Praznik omladine i sporta u Turkiye
© AA

Povodom 19. maja, Dana sjećanja na Ataturka i Praznik omladine i sporta u Turkiye u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine održan je koncert studenata Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS).

Koncert je organiziran u saradnji između Instituta "Yunus Emre", Ureda za obrazovanje pri ambasadi Republike Turkiye u Sarajevu i Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Numere na turskom i bosanskom jeziku izveli su studenti Odsjeka za turkologiju IUS-a, a među brojnim gostima u publici bio je i ambasador Republike Turkiye u BiH Sadik Babur Girgin.

Direktor Instituta “Yunus Emre“ u Sarajevu Mehmet Akif Yaman istakao je da je koncert studentskog hora organiziran povodom važnog praznika Turkiye i da mu na značaju daje i to što je održan u lijepoj dvorani Doma OS BiH.

Savjetnik za obrazovanje pri ambasadi Turkiye u Sarajevu Faruk Berat Akcesme rekao je da su istim povodom jučer i danas organizirani i prigodni programi u Zenici i Mostaru.

- Iskoristio bih ovu priliku da svim sunarodnjacima u Turkiye i ovdje čestitam 19. maj, Dan sjećanja na Ataturka i praznik omladine i sporta, poručio je Akcesme.

U Turkiye se danas obilježava 19. maj, Praznik omladine i sporta, a ujedno i Dan sjećanja na prvog predsjednika moderne Republike Turkiye Mustafu Kemala Ataturka.

Na današnji dan 1919. godine Mustafa Kemal Ataturk je započeo borbu za nezavisnost svog naroda te postavio temelje današnje Turkiye. Zbog toga je 19. maj izuzetno važan datum u historiji te zemlje.

Dan omladine i sporta obilježava se brojnim prigodnim manifestacijama u Republici Turkiye, kao i u drugim državama svijeta u kojima živi turska dijaspora, piše AA.

komentari (0)