banner17

banner18

Konkurs za prijem kadeta na Vojnim akademijama Oružanih snaga Republike Turkiye

Sve troškove tokom pet do sedam godina školovanja pokriva Republika Turkiye

BiH 16.06.2022, 09:12 16.06.2022, 09:38
Konkurs za prijem kadeta na Vojnim akademijama Oružanih snaga Republike Turkiye
© AA

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine raspisalo je javni konkurs za školovanje kadeta na Vojnim akademijama Oružanih snaga Republike Turske za školsku 2022/2023. godinu.  

Konkurs je raspisan za 14 kandidata na Vojnoj akademiji kopnene vojske, zatim šest kandidata na Vazduhoplovnoj vojnoj akademiji, te dva kandidata na Vojnoj medicinskoj akademiji

Pored opštih uslova propisanih članom 9. Zakona o službi u Oružanim snagama BiH pored završene srednje škole ( IV stepen) i najmanje vrlo dobrog uspjeha tokom školovanja, jedan od uslova Republike Turkiye je dobra tjelesna spremnost, koja će biti provjerena kroz test fizičke spremnosti. . 

- Kandidati/kinje prijavljeni na Javni konkurs proći će test tjelesne spremnosti, test iz poznavanja engleskog jezika, test općeg znanja i intervju. Sigurnosnu provjeru za svakog uspješnog kandidata/kinju izvršit će nadležni sektor Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, a zdravstveni pregled kandidata/kinja, koji uspješno prođu testiranje, obavit će nadležna ustanova u organizaciji Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine. Poznavanje turskog jezika je poželjno. Rangiranja kandidata/kinja vršit će se na osnovu kriterija odobrenih od strane ministra odbrane Bosne i Hercegovine i sa kojima će biti upoznati kandidati/kinje koji budu pozvani na testiranja i provjere, navodi se u konkursu. 

Sve troškove tokom pet do sedam godina školovanja pokriva Republika Turkiye. Nakon diplomiranja perspektivni diplomanti će direktno biti na putu svoje profesionalne karije kao mladi poručnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. 

Konkurs ostaje otvoren petnaest dana od dana objavlјivanja. Konkurs je objavljen na zvaničnoj stranici Ministarstva odbrane BiH, gdje možete pronaći potrebnu dokumentaciju, uslove i proceduru. 

komentari (0)