Krišto na COP 28 u Dubaiju: Za BiH od posebne važnosti energetska tranzicija

Borjana Krišto se na marginama COP 28 susrela s princom Abu Dabia Sheikom Khaledom bin Mohamedom bin Zayedom Al Nahyanijem te s drugim visokim dužnosnicima Evrope i svijeta koji učestvuju na Konferenciji

BiH 01.12.2023, 13:05
Krišto na COP 28 u Dubaiju: Za BiH od posebne važnosti energetska tranzicija
© AA

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto učestvuje na Konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama COP 28, koja se održava Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. 

COP 28 je konferencija država koje su potpisale klimatski sporazum UN-a 1992. godine, na kojoj učestvuje više od 70.000 predstavnika iz različitih segmenata društvenog djelovanja, biznismena, naučnika, aktivista, novinara i predstavnika država okupljenih da razgovaraju o ograničenjima i pripremama za buduće klimatske promjene.

Za Bosnu i Hercegovinu je od posebne važnosti energetska tranzicija, odnosno smanjenje emisije stakleničkih plinova iz termoelektrana i tranzicija prema većem udjelu "zelene" energije u stvaranju konkurentnog i dugoročno održivog energetskog sistema te pitanje klimatskih promjena s kojima se najprije suočavaju lokalne zajednice, piše AA. 

Krišto se na marginama COP 28 susrela s princom Abu Dabia Sheikom Khaledom bin Mohamedom bin Zayedom Al Nahyanijem, te s drugim visokim dužnosnicima Evrope i svijeta koji učestvuju na Konferenciji.

Bosna i Hercegovina će se na COP 28 pridružiti Emiratskoj deklaraciji o otpornim prehrambenim sistemima, održivoj poljoprivredi i klimatskim akcijama.

komentari (0)