Krišto pisala Michelu i premijerima 27 država EU: U sljedećim danima fokus na ispunjavanju preostalih obaveza

Krišto je kazala kako među ključnim obvezama posebno želi istaknuti Zakon o sudu BiH i Zakon o zaštiti osobnih podataka, koji su tehnički spremni za usvajanje, te izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje su upravo, na ovaj ključni datum za BiH, službeno dostavljene Vijeću ministara BiH u daljnju proceduru

BiH 22.03.2024, 11:12 26.03.2024, 09:35
Krišto pisala Michelu i premijerima 27 država EU: U sljedećim danima fokus na ispunjavanju preostalih obaveza
© AA

Svjesni smo da svaki napredak u Bosne i Hercegovine uvelike ovisi o jačanju i unapređenju međusobnog povjerenja, unutarnjem dijalogu i konsenzusu legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, stoji u pismu koje je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto uputila predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu i svim premijerima 27 država članica Europske unije u povodu odluke o otvaraju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Istakla je da Bosna i Hercegovina nakon podnošenja zahtjeva za članstvo 2016. godine, te dobivanjem statusa kandidata 2022. godine, službenim otvaranjem pregovora načinila značajan iskorak prema daljnjim reformama. Naglasila je da je ovo povijesni trenutak koji simbolizira ključni pomak na daljnjem putu europskih integracija te da predstavlja potvrdu i priznanje rada institucija na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini.

Kazala je kako su uzajamna odlučnost i napor rezultirali postizanjem potrebnog stupnja usklađenosti sa zahtjevima i kriterijima koji je postavila Europska unija.

"U vremenu pred nama ostajemo jasno i nedvojbeno opredijeljeni vrijednostima i ciljevima na kojima se temelji Europska unija te privrženi daljnjem jačanju regionalne suradnje u okviru postojećih inicijativa na principima dobrosusjedstva, jačanju političkog dijaloga, mira i stabilnosti u regiji“, istaknula je Krišto.

Kazala je kako je osobno zadovoljna ali i ponosna činjenicom kako smo u ovome iscrpnom i zahtjevnom procesu provođenja nužnih i potrebnih reformi uspjeli očuvati 100 posto usklađenosti s vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a. Istaknula je kako će u sljedećim danima fokus biti na usvajanju preostalih zakonskih prijedloga i drugih obveza, piše AA. 

Krišto je rekla kako među ključnim obvezama posebno želi istaknuti Zakon o sudu Bosne i Hercegovine i Zakon o zaštiti osobnih podataka, koji su tehnički spremni za usvajanje, te izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje su upravo, na ovaj ključni datum za BiH, službeno dostavljene Vijeću ministara Bosne i Hercegovine u daljnju proceduru.

Izrazila je uvjerenje kako će EU i dalje nastaviti pružati punu potporu kompromisima i rješenjima koja su isključivo rezultat rada nadležnih institucija u BiH, te uz odlučnost za jednako uspješan nastavak zajedničke suradnje.

komentari (0)