Kulturno-umjetničkim programom obilježen 23. april - Dan nacionalnog suvereniteta i djeteta

Svečanost povodom obilježavanja ovog dana održana je u Osnovnoj školi "Ćamil Sijarić" Nemila, gdje je organiziran kulturno-umjetnički program

BiH 22.04.2022, 12:10
Kulturno-umjetničkim programom obilježen 23. april - Dan nacionalnog suvereniteta i djeteta

 U mnogim školama u Bosni i Hercegovini, kojima se izučava turski jezik, organizirani su programi povodom obilježavanja 23. aprila - Dana nacionalnog suvereniteta i djeteta. Svečanost tim povodom održana je u Osnovnoj školi "Ćamil Sijarić" Nemila. 

Djeca koja uče turski jezik pripremila su prigodan kulturno-umjetnički program povodom obilježavanja 23. aprila.

Direktor Instituta "Yunus Emre" Sarajevo Mehmet Akif Yaman u izjavi za AA rekao je kako se u državnim školama u BiH od 2011. godine turski jezik izučava kao izborni predmet.

- Ovaj projekt organiziramo pod nazivom 'Moj izbor je turski'. U tom okviru održavamo mnoge aktivnosti, takmičenja, posjete bratskim školama i dječiji festival. Prije pandemije smo devet puta organizirali taj festival u kojem je učestvovalo 6.000 djece, rekao je Yaman.

Dodao je kako je festival u protekle tri godine zbog pandemije nije bilo moguće organizirati u većem obimu.

- Ovdje danas neće biti većeg obima, ali održavamo u uslovima u kojima to pandemija dozvoljava, rekao je Yaman.

Istakao je kako u okviru projekta "Moj izbor je turski" u mnogim školama u Federaciji Bosne i Hercegovine traje 15 takmičenja u pjevanju, poeziji, crtanju...

- Zbog pandemije festival simbolično organiziramo samo ovdje, rekao je Yaman.

Za djecu ove osnovne škole otvoreno je i školsko igralište. Projekt je finansirala istanbulska općina Eyupsultan, na inicijativu Unije međunarodnih demokrata (UID).

Predsjednica UID-a BiH Amina Šećerović-Kasli kazala je kako su danas u posjeti Nemili kako bi radost 23. aprila podijelili s djecom.

- Organizirat ćemo manji program i slušat ćemo ih kako pjevaju i recitiraju poeziju. Istovremeno, imat ćemo otvorenje školskog igrališta, a projekt je finansirala općina Eyupsultan na inicijativu UID-a, rekla je Šećerović-Kasli.

Dodala je kako kad se kaže školsko igralište, obično se misli na nešto jednostavno. Podsjetila je kako su u Turkiye ovakva igrališta veoma česta zbog čega su djeca veoma sretna.

- Ovdje je igralište poput luksuza. Zbog toga smo mi u UID-u pridali važnost ovom pitanju i zbog toga smo uz podršku načelnika Deniza Kokena, rekla je Šećerović-Kasli.

Nada se da će u budućnosti biti organizirani slični projekti.

Nastavku uspješne saradnje Republike Turkiye i Bosne i Hercegovine nada se i Faruk Berat Akcesme, savjetnik za obrazovanje pri Ambasadi Republike Turkiye u Sarajevu.

- Kao što je poznato, 23. april se obilježava kao Nacionalni dan suvereniteta i djeteta. Ovaj praznik se s velikom radošću obilježava u Turkiye, rekao je Akcesme.

Dodao kako se ovakvi programi obilježavaju i van granica Turkiye.

Osvrnuo se na dobru saradnju s školom "Ćamil Sijarić" u Nemiloj, kao i mnogim drugim školama u BiH kao i na realizirane projekte. 

- Ovo je veoma radostan dan za nas, a vidimo i za djecu. Možda je ovo mjesto daleko, ali vjerujte kako se ovaj dan obilježava u Turkiye s radošću, tu radost danas vidimo i ovdje, rekao je Akcesme.

Istakao je kako se nada da će saradnja biti nastavljena i na višem nivou.

Ahmet Buljubašić, direktor OŠ "Ćamil Sijarić" Nemila, zahvalio je UID-u BiH i načelniku općine Eyupsultan Denizu Kokenu na vrijednoj donaciji.

- Imamo stalnu saradnju kako s Unijom tako i Institutom 'Yunus Emre'. Ona se ogleda i kroz promociju turskog jezika i kroz različite aktivnost. Ovo je jedan od većih projekata, na čemu smo zahvalni. Djeca su oduševljena, lokalna zajednica je oduševljena, rekao je Buljubašić.

Dodao je kako se u ovoj školi izučavaju engleski, njemački i turski jezik, koji je izborni predmet.

- Trenutno imamo osam odjeljenja turskog jezika i oko 130 učenika koji izučavaju turski jezik, rekao je Buljubašić.

komentari (0)