Kurtulmus u Potočarima: Međunarodna zajednica snosi odgovornost za Srebrenicu, učiniti sve da se nikad ne ponovi

BiH 11.07.2022, 12:54 11.07.2022, 13:02
Kurtulmus u Potočarima: Međunarodna zajednica snosi odgovornost za Srebrenicu, učiniti sve da se nikad ne ponovi
© Balkan News

Zamjenik predsjednika turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Numan Kurtulmus poručio je danas u Potočarima tokom obraćanja na komemoraciji povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici kako “svaki put kada se nađemo na ovom mjestu osjećamo jednaku bol kao i prvog dana”.

"Svaki put kada smo ovdje ponovo osjećamo tu istu bol, i zato moramo raditi na tome da se genocid u Srebrenici nikada ne zaboravi", rekao je Kurtulmus, prenosi AA.

Podsjećajući na riječi prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića da se zaboravljeni genocid ponavlja, Kurtulmus je kako će učiniti sve da Srebrenica ne bude zaboravljena.

Riječi jednog srebreničkog djeteta “da li djecu ubijaju malim mecima i prolijeva li se i njihova krv”, kako je rekao, ni na jedan dan nisu otišle u zaborav.

Kurtulmus je poručio kako je neophodno da oni koji su odgovorni za genocid treba da dobiju najteže kazne, kao i oni koji su bili saučesnici.

"Vrlo je važno da se stane u kraj govoru mržnje, segregaciji i podjelama kako se ne bi ponovo desio genocid. Treba, naravno spomenuti islamofobiju, protiv koje se treba boriti. To su područja u kojima je veoma važno da se zajednički borimo", rekao je Kurttulmus.

Prihvatiti svakog čovjeka kao vrijednu individuu, kao i borba protiv svih vidova segregacije i govora mržnje su polja na kojima, poručio je Kurtulmus, na globalnom planu treba biti pružen izuzetan napor.

"Ovdje trebamo sebi uputiti jednu kritiku. Za genocid u Srebrenici odgovorni su njegovi akteri, ali dio odgovornosti snosi međunarodna zajednica. Nijemost, neodlučnost i nesuosjećanje međunarodne zajednice tokom genocida su stvari kojih se sjećamo i nadamo se da će međunarodna zajednica uraditi sve što je potrebno da se ovakve stvari ne ponove", rekao je Kurtulmus.

Najmlađa žrtva genocida koja će ove godine biti ukopana je Salim Mustafić rođen 1979. godine u mjestu Tokoljaci kod Srebrenice. On je imao 16 godina u momentu kada je ubijen u ljeto 1995. godine. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika, 2006. godine.

Osim Salima, ove godine bit će ukopana još dva maloljetnika koji su u času smrti imali samo 17 godina Vahid Smajlović (1978) i Elvir Muminović (1978).

Najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine je Husejin Krdžić, rođen 1936. godine.

Konačan smiraj će ove godine naći i blizanci Hasanović. Semir i Samir su imali samo 20 godina kada su likvidirani. Rođeni su 1975. godine u Prohićima kod Srebrenice. Njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz različitih masovnih grobnica otkrivenih na lokalitetima Liplje i Kamenica.

Ove godine će zajedno ukopani biti i otac i sin, Hajdin i Sead Hukić. Hajdin (Zuhdo) Hukić je imao 53 godine u momentu smrti dok je njegov sin imao svega 21 godinu kada je ubijen.

Sve žrtve koje će biti ukopane ove godine, s izuzetkom devet žrtava koje su ekshumirane iz masovne grobnice na lokalitetu Dobro Polje kod Kalinovika koja je otkrivena u junu 2021. godine, ekshumirane su iz masovnih grobnica koje su otkrivene tokom ranijih godine, neke od njih čak 1997. i 1999. godine, kao što su Liplje, Pilica, potom iz grobnica otkrivenih 2001, 2004, 2006. i 2011.

Jedan broj žrtava ekshumiran je iz masovnih grobnica koji su pronađeni u Kamenici, dolini smrti tokom 2001, 2007. i 2008. godine. Posmrtni ostaci nekih žrtava pronađeni su u dvije ili čak tri masovne grobnice.

U ponedjeljak kolektivnom dženazom i ukopom posmrtnih ostataka na vječni počinak bit će ispraćeno 50 žrtava genocida. Tabuti su u Potočare stigli u petak, kada su se porodice i građani u suzama opraštali od najmilijih.

komentari (0)