Članovi Predsjedništva BiH sa Escobarom i Makovecom: BiH treba ostvariti svoju evropsku perspektivu kroz reformske procese

Sastanku su prisustvovali i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler i ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson.

BiH 08.12.2021, 15:13
Članovi Predsjedništva BiH sa Escobarom i Makovecom: BiH treba ostvariti svoju evropsku perspektivu kroz reformske procese
© AA

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Milorad Dodik primili u srijedu direktora/zamjenika izvršnog direktora za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Marka Makoveca i zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara. 

Ponovljene su poruke zvaničnika EU-a i SAD-a, koji izražavaju kontinuirani interes za BiH i posvećenost proširenju EU na Zapadni Balkan, te da otvoreni razgovori trebaju voditi u smjeru funkcionisanja institucija BiH i nastavka konstruktivnog dijaloga na ispunjavanju reformi na EU putu.

BiH treba ostvariti svoju evropsku perspektivu kroz reformske procese kojim bi se ostvarili međunarodni i evropski standardi, a na tom putu potrebno je osnažiti regionalnu saradnju u kojoj BiH ima značajan doprinos, rečeno je na sastanku. Treba nastaviti raditi na boljoj ekonomskoj situaciji i iskoristiti priliku koju nam pruža Evropski investicioni plan za Zapadni Balkan.

Sastanku su prisustvovali i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler i ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson, javlja AA.  

komentari (0)