Članovi Predsjedništva BiH se sastali sa Miroslavom Lajčakom: Razgovarano o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini

BiH 19.06.2021, 11:52 19.06.2021, 12:13
Članovi Predsjedništva BiH se sastali sa Miroslavom Lajčakom:  Razgovarano o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini
© AA

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović sastali su se na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji (ADF) sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom. 

Razgovarano je o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i dinamici provođenja reformi predviđenih u 14 preporuka iz Mišljenja Evropske komisije, istakli su iz Predsjedništva BiH.

Naglašen je značaj provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava u nizu slučajeva kojima je naloženo otklanjanje diskriminacije po etničkom osnovu. 

Komšić i Džaferović su podcrtali da Evropska unija, unatoč pritiscima, treba ostati dosljedna u svojim principima u odnosu prema Bosni i Hercegovini. 

Tema razgovora je bila uspostava mehanizama odgovornosti koji bi onemogućili blokade i opstrukcije u radu vlasti. Istaknuta je krucijalna važnost održavanja kredibilne evropske perspektive za očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Razgovarano je i o provođenju Sporazuma o zajedničkom tržištu potpisanog u Sofiji, u okviru Berlinskog procesa, a što bi osiguralo slobodan protok ljudi i robe u regiji, zaključili su iz Predsjedništva BiH.

komentari (0)