Članovi Predsjedništva BiH se sastali sa Orbanom

Bećirović poručio Orbanu da EU treba zaustaviti Dodikovo rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma

BiH 22.06.2023, 16:24 23.06.2023, 12:45
Članovi Predsjedništva BiH se sastali sa Orbanom
© Predsjedništvo BiH

Tokom zvanične posjete Bosni i Hercegovini premijer Mađarske Viktor Orban razgovarao je sa članovima Predsjedništva BiH. Tokom sastanka član Predsjedništva BiH  Denis Bećirović poručio je mađarskom premijeru Viktoru Orbanu da Bosna i Hercegovina i Mađarska trebaju jačati ekonomske veze i da je dobro da je ukupna trgovinska razmjena u 2022. veća za 38 posto u odnosu na 2021. godinu.

- Bosna i Hercegovina, kao i druge države, ima niže nivoe vlasti – entitete, kantone, gradove i općine. Vanjska politika je u isključivoj nadležnosti države Bosne i Hercegovine i zato u narednom periodu treba akcenat staviti na međudržavnu saradnju na način kako je to uobičajeno u odnosima država članica Ujedinjenih nacija, navodi se u saopštenju. 

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao je premijeru Mađarske Viktoru Orbanu da predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik ozbiljno ugrožava mir i Dejtonski mirovni sporazum. U vezi s tim, Bećirović je pozvao i Evropsku uniju kao svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma da preduzme potrebne korake kako bi se zaustavile neželjene posljedice.

Bećirović je otvoreno poručio da se država Bosna i Hercegovina odbranila od 1992. do 1995. godine za vrijeme brutalne agresije u puno težim okolnostima i da će razgradnju države zaustaviti legalni organi države i njeni patrioti, ako to ne učini međunarodna zajednica.

Premijer Mađarske Viktor Orban je, između ostalog, rekao da poštuje suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine, kao i da je Mađarska zainteresirana za jačanje ekonomskih veza između dvije države.

"Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su istakli da je bilateralna saradnja između Bosne i Hercegovine i Mađarske dugogodišnja, prijateljska i intenzivna u svim oblastima te da je bez otvorenih pitanja", navodi se u saopćenju iz Predsjedništva BiH.

Zahvalili su predsjedniku mađarske vlade Orbanu na njegovoj podršci pri donošenju odluke Evropskog vijeća o dodjeljivanju kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, za koju je ocijenjeno da daje snažan podsticaj bh. institucijama da nastave reformske procese koji će omogućiti otvaranje pregovora za članstvo u Uniji.

Nadalje, informisali su predsjednika Vlade Mađarske o preduzetim aktivnostima u regionalnim inicijativama i saradnji sa zemljama Zapadnog Balkana s ciljem zajedničkog približavanja Evropskoj uniji.

U tom kontekstu je mađarski premijer izrazio punu podršku EU integracijama Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Zapadnog Balkana, napomenuvši da Bosna i Hercegovina u mađarskoj vanjskoj politici ima status "počasnog susjeda".

komentari (0)