Ljetni spektakl u Sarajevu: Počinju "Baščaršijske noći"

U nedjelju, 2. jula na Metalacu publika će imati priliku uživati u nastupu Darka Rundeka i njegove muzičke ekipe

BiH 29.06.2023, 14:41
Ljetni spektakl u Sarajevu: Počinju "Baščaršijske noći"
© AA

Multimedijalnom izložbom „Priče iz Templa: metamorfoza hrama kroz prostor i vrijeme“, u subotu, 1. jula, u Bosanskom kulturnom centru KS bit će svečano otvoren 27. po redu Festival Baščaršijske noći. Izložba se održava pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, javlja Anadolija.

Tim povodom je danas u BKC-u upriličena konferencija za novinare na kojoj je bilo riječi o sadržaju ovogodišnjeg festivala koji će tradicionalno trajati do 30. jula. Direktor BKC-a Jasmin Duraković rekao je novinarima kako će po prvi put "Baščaršijske noći" biti otvorene jednom velikom izložbom. Izložba "Templ” je priča o kompletnoj historiji ovog prostora, koji je jedan od simbola Sarajeva. Riječ je o sefardskom hramu, koji je vremenom prošao niz transformacija i danas djeluje kao Bosanski kulturni centar KS.

Govoreći o festivalu Duraković je ukazao na značaj BKC-ove vlastite produkcije, te najavio kako u okviru ovogodišnjeg festivala imaju i gostovanje predstave “Ljetopis o kralju Tvrtku” u produkciji Bosanskog kulturnog centra KS, po romanu Jasmina Imamovića, a ona će biti prikazana 1. jula u Domu kulture u Jajcu, čime će biti otvoren takmičarski program 42. Pozorišnih igara u Jajcu, najstarijeg teatarskog festivala u BiH. Također je istaknuto kako će u okviru festivala u Novom Pazaru gostovati predstava "Prah", u režiji Miralema Zubčevića.

Nakon otvorenja izložbe, iste večeri, u okviru prvog dana festivala nastupit će ovogodišnji predstavnici Hrvatske na takmičenju za pjesmu Eurovizije, grupa Let 3. Prije njih publiku će zagrijati sarajevski funk-rock grunge bend ČINČILA i sjajna hip-hop atrakcija iz Beograda, bend Bad Copy.

U nedjelju, 2. jula na Metalacu publika će imati priliku uživati u nastupu Darka Rundeka i njegove muzičke ekipe. Iste večeri publiku će zabaviti i mladi sarajevski punk rock bend Srklet, koji bi na jesen trebao objaviti svoj drugi album, kao i sjajni i mnogobrojnim klupskim svirkama prekaljeni sarajevski jazz-pop sastav Sunday Stories.

Osim muzičkih sadržaja, biće održane i pozorišne predstave, premijere dokumentarnih filmova, večeri poezije, kao i brojni drugi sadržaji na različitim lokacijama širom Sarajeva.

Festival "Baščaršijske noći" ove godine zatvara spektakularni koncert Hanke Paldum na pozornici ispred Vijećnice, 30. jula, sa početkom u 21 sat.

Pokrovitelji Festivala "Baščaršijske noći" su Vlada Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo, a ulaz za sve programe je besplatan.

komentari (0)