Mađarska: "Problem Evrope je dva miliona muslimana u BiH"

Mađarska je među rijetkim državama koje se protive sankcijama Evropske unije političarima bosanskih Srba, koji se navode kao uzročnici najveće krize u Bosni i Hercegovini od Daytona.

BiH 22.12.2021, 11:10 22.12.2021, 11:14
Mađarska:  "Problem Evrope je dva miliona muslimana u BiH"
© AA

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je problem proširenja Evrope integracija dva miliona muslimana u Bosni i Hercegovini.

Kako prenosi Istraga.ba, portparol vlade Zoltan Kovacs, koji je novinarima iznio detalje Orbanovih izjava, naveo je da je premijeru postavljeno i pitanje u vezi sa proširenjem Evropske unije.

Prema Kovacsevim riječima, Orban je podsjetio da su se borili sa umorom od proširenja prije nego što je Hrvatska ušla u Uniju.

- Problem sa Bosnom je kako integrisati dva miliona muslimana u unijuU svakom slučaju, mi ćemo i dalje biti kapija čak i ako zapadne države članice EU još ne žele da uključe zemlje Zapadnog Balkana, rekao je on.

Na izajvu mađarskog premijera Viktora Orbana reagovali su političari porijeklom iz BiH.

Aida Hadžialić, švedska socijaldemokratska političarka bošnjačkog porijekla, reagovala je na izjavu mađarskog premijera Orbana u vezi sa bosanskim muslimanima.

- Bosna i Hercegovina i bosanski narod su Evropljani i njihovo prisustvo u Evropi staro je koliko i Mađarska i Mađari. “Većina Bošnjaka je sekularna, a smatra se da u Bosni žive najliberalniji muslimani na svijetu, rekao je Hadžialić.

Izjave iz Mađarske izazvale su komentare na društvenim mrežama da Bosna i Hercegovina neće biti primljena u Uniju, baš kao i Turska, koja već dugi niz godina čeka članstvo u Evropskoj uniji.

Mađarska je među rijetkim državama koje se protive sankcijama Evropske unije političarima bosanskih Srba, koji se navode kao uzročnici najveće krize u Bosni i Hercegovini od Daytona.

komentari (0)